info akcije magazine id mail english
07topikprojektrew <<rec>>defekt
20. 10. 2003

Moje razmišljanje o arhitekturi, urbanizmu, cokoladi...

Emir Jelikć
Kolikokrat vas je prav zabolelo, da v življenju, tako kot na računalniku, nimate vklopljeno funkcijo z neskončnim UNDO-jem? Ta želja po nenehnom popravljanju potez je samo eden izmed primerov kako algoritmi digitalnega sveta spreminjajo nas same. Le deset let nazaj je bilo videti projektanta kako koplje po kupu odvrženih skic in zmečkanih idejah le izjema, dobra za kakšen twist v lahkih komedijah o iznajditelju in njegovemu »wow« patentu. Danes pa hrepenimo po vsaki različici, ki v svojem sufixu nese tisto magično »+1« ne glede na to ali gre za novi, popolnejši software, avtomobil, razstavo, revijo ali pa število svečk na nasmehnjeni torti. Ok, prav, edino te bi radi vseskozi jemali iz paketa s štiriindvajsetemi kosi.

Na svojemu predavanju v Ljubljani se je znameniti Robert Wilson zagovarjal glede na očitke, da se ponavlja v svojih režijah z izjavo, da on celo življenje pravzaprav dela eno samo predstavo. En človek, en projekt. In če si umetnikov fan, se ti posreči uživati v vseh varijacijah na temo, veseliti se že znanega pristopa, občudovati trde principe, strinjati se z metodami do te mere, ko se ne loči več kdo je tu zaradi koga...

Neponovljivost kot karakteristika ne-reda, ki nas okbroža v vsej svoji naravni lepoti je antipod našim težnjam, da lahko damo določenim pojavom identiteto, prepoznavnost. Kontinuiteta ciklov »x steps forward y steps backward« ni torej nujno vezana na eno samo časovno premico. Če v okviru naših možnosti udejanimo teorijo vzporednih dogodkov in zvrstimo končno število vseh možnih korakov se nam lahko zgodi, da se zgubimo v naši osnovni zamisli. Ali kot je povedal gospod iz marketinške branže v svojem intervjuju za TV o tem, kako plasirati idejo v reklamni akciji – če nekomu vržeš pet pomaranč, bo ujel eno, največ dve. Ostale bodo končale na tleh. Jaz dodajam – če ta nekdo ne mara pomaranč, ne bo ujel prav nobene. Tako je tudi s tem besedilom.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

alenka
zgrešila?, 28.10. 2003, 11:04

me prav res zanima kje je tukaj čokolada? seveda sem prav tako v celoti zgrešila pomen vašega sestavka... Žal.

jasenka
napaka, 23.2. 2005, 12:38

napake generirajo nove ideje, odvisno od tega kaj je za nas napaka in kaksni so kriteriji. ali pa tudi ne? res, kje je tukaj cokolada? ali je napaka v naslovu...?

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh