info akcije magazine id mail english
07topikprojektrew <<rec>>defekt
22. 5. 2003

Pozidajmo Bled

Matevž Čelik
Gorenjsko 'šparanje' s prostorom
Občinska oblast na Bledu se je v svojem prejšnjem mandatu odločila za aktivnejšo politiko investiranja. V tem okviru razmišlja, da bi po zgledu tehnoloških parkov, city parkov in drugih sodobnih oblik vlaganja, kot prva izpeljala projekt investicijskega parka. Kot najbolj primerna lokacija za to se je izkazal zdraviliški park, ki je že park, spremeniti mu je treba le namembnost. Na Bledu ugotavljajo, da je okrog jezera vse preveč praznega prostora in starega drevja. Vse to ne prinaša nobenega denarja in ostaja premalo izkoriščeno, investitorji pa odhajajo, tako kot slavni šejk Kadumi, ki je popolnoma razočaran kar čez noč izginil, potem ko ga je s trudom privlekel na Bled prejšnji župan.

Zdraviliški park je popolna neumnost in neracionalno tratenje tega prostora, ki bi ga lahko dobro prodali, menijo na Bledu. Vsak kotiček ob jezeru je treba maksimalno tržno izkoristiti, magari za parking, če se ne da narediti drugega. Bled ima torej še veliko potencialnih neizkoriščenih priložnosti. K uresničitvi vseh teh gradenj bo prav gotovo veliko pripomogla kranjska Sava, ki si tudi že dolgo časa prizadeva za odkup Vile Bled od države. Vilo bi lahko nadzidali za nekaj nadstropij, predvsem pa odstranili vso staro socialistično navlako vključno z ogromnimi stenskimi slikarijami Slavka Pengova, na katerih je vse preveč partizanov in simbolov nekdanje države. V Savi vedo, da bi Vila morala postati tržno bolj prepoznavna in zanimiva zato bi jo radi preimenovali v Vilo Gumi. Pri tem pa bi si lahko pomagali tudi z starimi gumami, iz katerih bi svetovno znani umetniki ustvarili edinstveno formo vivo v hotelskem parku.

Več o tem...

Še več o tem...

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

maja
turizem po slovensko, 6.6. 2003, 10:29

Primer Bleda je samo eden v nizu brezglavega beganja občin v iskanju 'razvojnih' priložnosti. Ozko gledano gre za nacionalno sramoto, ki jo nekdo podpira, strokovno in politično. Zamisliti se je treba nad tem, zakaj in kdo je pripravljen izdelati tak PUP. Namreč nobene potrebe ni, da vidimo grešnega kozla vedno in samo v politiki. Morda prihaja čas, ko bo treba znati reči: NE. Preprosto ostati brez pogodbe, se zameriti občini in poiskati pomoč v ustreznih oblikah organiziranega strokovnega in državljanskega delovanja. Brez načelne drže, ne bo možno biti krtičen! Brez kritične drže pa se pogoji za strokvono delo krčijo na mejo okusnega, kje so šele etične norme in sredstva za preživetje.

Širše gledano je s tem primerom odprto vprašanje izvajanja občinske prostorske politike in možnosti, da z nesrečnim izborom politične garniture lahko dolgoročno posežeš v prostorsko strukturo tipa Bled, Portorož, svoje občine pač, in jo praktično nepovratno degradiraš po svojem okusu.

Drugi širši pogled na problem pa je seveda turistični razvoj Slovenije, ki ne upošteva sodobnih smeri razvoja te dejavnosti in tako ne izkorišča primerjalnih razvojnih prednosti Slovenije. Tisoči novih prenočtvenih kapacitet, v Prekmurju ali na Gorenjskem, s odogovor na stanje iz konca osemdesetih oziroma devetdesetih. Če bi Slovenija želela izkoristiti svoje izjemne naravne danosti in kulturno pestorst pač ne bi smela tekmovati s sosednjimi državami v kapacitetnih številkah, pač pa bi si v bitki za delež turističnega kolača morala prizadevati pritegniti zahtevnega kupca, ki je sposoben te vrednote razumeti in je zanje pripravljen tudi plačati. Tak gost ne bi rad spal v hotelu s petim izvezdicami v Moravskih toplicah, pač pa za verjetno višjo ceno v avtentični prekmurski hišici iz katere se bo s kolesom, elektirčnim busom,... odpeljal na zajtrk v vaško gostilno ali na terapijo v zdravilišče. Zagotovo se v Slovenijo ne bo vračal zato, da se na bazenski rivieri okopa še v Bernardinu, Žusterni in v Tuhinjski dolini. In prav tako je dejstov, da se bodo tudi domači gostje počasi zasitli masovk turbo turistične ponudbe in zapustili Čateško riviero in podobne ureditve, ki so analogi BTC - Citija in jih slovenski prostor ne prenese niti deset.


matevz
kdo dela za koga, 21.6. 2003, 14:41

Se strinjam, da se je treba vprasati, kdo in zakaj je pripravljen izdelati tak PUP. In mislim, da je odgovor na to vprasanje jasen: pripravljen ga je izdelati tisti, ki mu ga placajo, placa pa ga tisti, ki zahteva spremembo. Tu je neka kontroverznost. Izdelovalec PUP-a mora delati v skladu z zahtevami svojega narocnika, njegov PUP ni nepristranski strokoven dokument.

To pa je problem, ki ima sirse razseznosti, kot so slovenske. Javnih zavodov za nacrtovanje prostora enostavno ni vec, tiste ki so podvrzene trgu, pa se morajo pac trzno obnasati... Money rules, we suck!


lof
???, 26.6. 2003, 13:20

Sicer sem neopredeljen v zvezi z razširitvijo diagnostičnega centra, vendar imam dve pripombi na celotno grajanje.

Res je, da se je na Bledu gradilo neustrezne objekte na neustreznih lokacijah, vendar pa gre v tem primeru za grajenje mnenja na podlagi kritike v medijih (oziroma enega članka?), kar še ne naredi strokovnjaka za urbanistiko iz bralca.

Druga pripomba pa gre na račun zavajajočih slik in nepoznavanja lokacije. Na primeru Wellnes centra Hotela Golf, gre za pozidavo že do sedaj neproduktivno izkoriščenega dela travnatega roba nad TC Bled. Zakaj se mi zdi neizkoriščen? Ker gre že sedaj za odprt bazen in teraso, od njiju pa se dokaj strmem klancu spušča proti parkirišču. Projekt predvideva arhitekturno razgibano pozidavo tega dela, na pa nekakšen, dokaj visok blok, kot je predviden na sliki (vse projektne variante sem si namreč ogledal), ki ga bo namesto travnatega klanca ponekod zamejilo zidovje nove zgradbe. O potrebnosti wellnes centra ne bom odpiral teme.
V primeru širitve diagnostičnega centra projekta ne poznam, tako da ga ne bom komentiral, vendar vseeno menim, da je slika neustrezna, vsaj kar jo primerjam z sliko Hotela Golf.


Uredništvo
Slikovno gradivo, 29.6. 2003, 18:57

V zvezi s slikovnim gradivom je potrebno poudariti, da ne gre za fotomontaže in dejanski izgled načrtovanih objektov na Bledu, temveč za shematski prikaz obsega predvidenih posegov. Za morebitne nesporazume se opravičujemo.

Anonimnež
Brez naslova, 15.9. 2003, 23:13

Tu je torej odgovor, zakaj tista lepa hišica propada

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Predlog za boljši izkoristek Zdraviliškega parka


Predlog za olepšavo Golf Hotela

na vrh