info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
11. 12. 2006

Predavanje prof. dr. Mary McLeod o ameriški arhitekturni teoriji
V četrtek 14. decembra 2006 ob 19. uri bo v okviru Arhitekturnih epicentrov v AML 6. predavanje z naslovom 'Postmodernizem in dekonstruktivizem: arhitektura in politika od Johnsona do Reagana'. Predavala bo ameriška teoretičarka prof. dr. Mary Mcleod in v predavanju predstavila razvoj arhitekturne teorije v Ameriki od poznih 60. let dalje ter njen vpliv na politiko, kulturo in prakso.

Zakaj je arhitekturna teorija postala tako pomembna v Združenih državah Amerike v poznih 60. in v 70. letih? Kako je vplivala na politični in kulturni pretres tistega časa? V kakšni meri je ta teoretična „revolucija“ odprla nove možnosti v arhitekturni praksi v Združenih državah Amerike in kasneje tudi v drugih delih sveta? Ali je ta transformacija v arhitekturni teoriji obdržala svoj prvotni napredni naboj ali je s tem, ko so bile njene ideje v naslednjih desetletjih prenesene v arhitekturno prakso, privzela nove politične barve? Ali lahko postmodernizem imenujemo arhitektura Reaganovega obdobja? Ali je dekonstruktivizem postavil pod vprašaj ali okrepil politični etos tega obdobja v Združenih državah Amerike?

Na ta vprašanja bo v svojem predavanju skušala odgovoriti prof. Mary McLeod. Predstavila bo raznolike in pluralistične arhitekturne usmeritve, ki so vodile do vznika postmodernizma in dekonstruktivizma v ZDA, pri čemer bo posebno pozornost posvetila kompleksnim povezavam med arhitekturo in politiko.


Dr. Mary McLeod je profesorica arhitekture na Univerzi Columbia v New Yorku, kjer predava teorijo in zgodovino arhitekture. Diplomirala in doktorirala je na Fakulteti za arhitekturo, Univerzi v Princetonu. V svojih raziskavah se ukvarja z zgodovino modernizma in sodobno arhitekturno teorijo, posebej z vprašanji povezave med arhitekturo in ideologijo. Je soavtorica knjige Architecture, Criticism, Ideology and Architecture Reproduction (Princeton architectural Press) in urednica knjige Charlotte Perriand: An Art of Living (Abrams, 2003). Njeni članki so bili objavljeni v revijah Assemblage, Oppositions, Art Journal, AA Files, JSAH, Casabella in Lotus, kakor tudi v številnih antologijah, kot so The Sex of Architecture, Architecture in Fashion, Architecture of the Everyday, Architecture and Feminism, The Pragmatist, Imagination in The State of Architecture.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Projekt arhitekturni epicentri nastaja v organizaciji zavoda ARK in Arhitekturnega muzeja Ljubljana. Več informacij lahko dobite tudi pri predstavnikih organizatorja:
>>petra.ceferin@siol.net
>>cvetka.pozar@aml.sina vrh