info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
4. 12. 2006

Svetlobni torek: Lightwear 06 in Piero Castiglioni
Podjetje Arcadia v ljubljanski Stari elektrarni pripravlja razstavo Lightwear 06, katere otvoritev bo v torek ob 20.00. Dogodek bo spremljalo tudi predavanje znanega italijanskega oblikovalca svetlobe Piera Castiglionija, ki bo ob 17.00 na Fakulteti za arhitekturo v Plečnikovi predavalnici.

Razstava »LIGHTWEAR 06« bo v Stari elektrarni predstavila 11 navdihujočih interpretacij povezave med svetlobo in človekom, ki so rezultat večmesečnega avtorskega dela nekaterih vidnih slovenskih oblikovalcev, arhitektov in umetnikov: Dominike Batista, Uroša Belantiča, Uršule Berlot, Romi Bukovec, Ande Klančič, Roka Kuharja in Katjuše Kranjc, Nataše Peršuh, Tanje Radež, Almire Sadar, Zore Stančič in Matjaža Vlaha.

Ustvarjalci so med drugim zasnovali obleko, ki izraža čustva, damsko torbico z vgrajenim svetilom, luč, ki je lahko tudi krilo, čevlje, ki letijo in tako poskušali prevetriti pomen tako banalne zadeve, kot je luč. Na podlagi vabljenega natečaja so bilo izbrani objekti, ki so obenem tudi umetniški artefakti in sociološke študije. Razstava »LIGHTWEAR 06« bo zato vsebinsko in vizualno zanimiv dogodek. Nastala je na pobudo Arcadie Ljubljana, Sijaja Hrastnik in Arcadie Beograd, treh priznanih podjetij na področju osvetljevanja prostora in objektov.
Odprtje razstave 5. decembra ob 20. uri v Stari elektrarni (Kotnikova ulica, Ljubljana) in bo glede obenem tudi družabni dogodek. Nekaj ur pred tem, ob 17.00, se bo v povezavi z iGuzzinijem odvilo še predavanje mednarodno priznanega industrijskega oblikovalec in oblikovalca svetlobe Piera Castiglionija. Predavanje z naslovom »(In) Visible light« bo na Fakulteti za arhitekturo (Zoisova ulica, Ljubljana) v Plečnikovi predavalnici.

Razstavo »LIGHTWEAR 06« si bo do konca decembra mogoče ogledati v poslovnih prostorih podjetja Arcadaia (Tržaška cesta 222, Ljubljana), spomladi 2007 pa se bo preselila še v Beograd. Vsa tri podjetja nameravajo razstavo organizirati tudi v naslednjih letih in tako s problemom svetlobe zaposliti čim več ustvarjalnih posameznikov, tudi tujih.

Izvedba projekta in postavitev razstave sta potekala pod vodstovom arhitektk Mattee Panterr in Lenke Kavčič.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Aura, Anda Klančič


Piero Castiglioni in njegov team

na vrh