info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
29. 11. 2006

Lepote slovenskih tovarn

Uredništvo
Na Fakulteti za arhitekturo teče projekt Industrijska arhitekturna dediščina 20. stoletja v Sloveniji. V njegovem okviru bo v četrtek, 30. novembra 2006, ob 17. uri v galeriji Fakultete na Zoisovi 12 v Ljubljani otvoritev razstave motiv_industrija.

Namen projekta Industrijska arhitekturna dediščina 20. stoletja v Sloveniji je predstaviti manj izpostavljeno arhitekturo, ki do danes še ni bila celovito predstavljena. Industrijske zgradbe pomembno sooblikujejo identiteto prostora. Poznavanje in razumevanje zgodovine industrijske arhitekture je ključno za razvoj nove, saj omogoča razvojno kontinuiteto in oblikovanje prepoznavnosti tudi na tem področju.

Raziskovanje razvoja industrijske arhitekture kaže na njeno pomembno vlogo predvsem na področju uvajanja novih materialov in konstrukcijskih rešitev, ki so izhodišče razvoja modernizma 20. stoletja. Industrijska gradnja je bila praviloma tista, v kateri so bile novosti preizkušene preden so jih arhitekti pričeli uporabljati tudi pri drugih projektih. Slovenska industrijska arhitektura je sledla aktualnim svetovnim trendom in predstavlja pomemben del arhitekturne, pa tudi inženirske tradicije.

Fotografije, ki jih je za projekt posnel Miran Kambič, izostreno poudarijo raznolikost industrijskih zgradb in odstirajo različne poglede na industrijska območja. Prikazujejo industrijo v krajinskem in urbanem kontekstu, s prepoznavnimi volumetričnimi kompozicijami, detajli, materiali in konstrukcijami.

Razstava bo odprta med 30. novembrom in 15. decembrom 2006. Informacije o projektu in razstavi: Sonja Ifko, telefon: 041 238 654, sonja.ifko@arh.uni-lj.si


Več:
>>Industrijska arhitekturna dediščina

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Industrijska arhitekturna dediščina


Apnenica Ruše, Josip Didek, 1960
na vrh