info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 11. 2006

Predavanje dr. Notta Chaviezela
V ponedeljek, 27.novembra 2006, ob 18. uri bo v okviru Arhitekturnih epicentrov v AML 5. predavanje z naslovom Švica od sedemdesetih let naprej: od Tendenze do pluralizma. Predaval bo švicarski teoretik dr. Nott Chaviezel in v predavanju orisal nastanek 'sodobne' švicarske arhitekture, za katero je značilen izjemno pluralističen pristop.


V sedemdesetih letih se je, kot pomemben premik v arhitekturi, mednarodno uveljavila Ticino-Tendenza in njeni protagonisti Mario Botta, Luigi Snozzi, Aurelio Galfetti, Livio Vacchini. V 80. letih je sledil nemško govoreči del Švice z arhitekturo mladega Rogerja Dienerja in njegovega studia, Petra Märklija, Beata Consonia, skupine Gigon&Guyer in ostalih. Njihovo delo, v katerem so se sklicevali na vrednote modernosti in se opirali na Neues Bauten, je postalo prepoznano kot "nova enostavnost" in so ga začeli ceniti zaradi elegantnega minimalizma. V zadnjih petnajstih letih so Peter Zumthor in Herzog&de Meuron z novimi koncepti in visoko inovativno arhitekturo znova postavili Švico v center pozornosti. Poleg njih se uveljavljajo in privlačijo vedno več pozornosti tudi mlajši arhitekti, predvsem v nemško govorečem delu Švice. Ne da bi pretresali temelje arhitekture, ti ustvarjalci nadaljujejo tako imenovano švicarsko šolo starejših briljantnih mojstrov, hkrati pa razvijajo samosvoje drzne pristope.

Namen predavanja je pokazati, da je bila sodobna “švicarska arhitektura” vse od sedemdesetih let naprej izrazito pluralistična. Mogoče je celo zavzela preveč različnih pozicij naenkrat, da bi lahko postala resnično učinkovit epicenter. Predavanje bo tudi pokazalo zakaj se je toliko kvalitetne arhitekture zgradilo v Švici od sedemdesetih let naprej, in zakaj najprej v italijansko govorečem in kasneje v nemško govorečem delu države. Končno, namen predavanja je pokazati, zakaj je šola Ticino postala sinonim za švicarsko arhitekturo, in kako se je to zgodilo.


Umetnostni zgodovinar dr. Nott Chaviezel je med letoma 1973 in 1978 (in leta 1981) na univerzi v Freiburgu, kjer je tudi doktoriral, študiral umetnostno zgodovino, zgodovino srednjega veka, pomožne zgodovinske vede in krščansko arheologijo. Med letoma 1985 in 1989 je poučeval zgodovino arhitekture na Visoki strokovni šoli za oblikovanje (Fahhochschüle für Gestaltung) v Bernu. Med letoma 1987 in 1995 je bil direktor Švicarskega umetnostno zgodovinskega združenja (Gesellschafft für schweizerische Kunstgeschichte-GSK) in od leta 1995 tudi direktor Švicarskega inštituta za umetnostno zgodovino (Instiuts für schweizerische Kunstgeschichte) v Bernu. Sodeloval je pri raziskovalnih projektih Poznogotska sakralna arhitektura znotraj Alp (Spätgotische Sakralachitectur der inneren Alpen) leta 1995 in med letoma 1997 in 1998 pri projektu Dorfbrände in Graubünden 1880–1945. V semestru 1995/96 je predaval zgodovino srednjega veka na Univerzi v Lausanni (nadomeščal je prof. Carla Bertellija). Med letoma 2001 in 2002 je predaval zgodovino arhitekture in spomeniškega varstva na Inštitutu za umetnostno zgodovino Univerze v Bernu. Od leta 2002 je odgovorni urednik revije werk, bauen + wohnen. Dr. Chaviezel je član mnogih mednarodnih združenj, med drugimi: A.I.C.A.-Association Internationale des Critique d.Art, ICOMOS-International Council on Monuments and Sites, DGV-Deutscher Geschichtsforschender Verein des Kt. Freiburg.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Fedja
Komisarju za informiranje, 27.11. 2006, 17:18

Komisariatu za informiranje na ZAPS priporočamo, da se pritoži na izvajanje krtika Sudjica, ki omenja samo "mlade ljudi", prezrl pa je "zrele" arhitekte, katerih velika dela krasijo ljubljanske vpadnice. (Naštancati bo treba nove "zlate svinčnike" za prezrto arhitekturo, press)

resnicaboli
...še več, 28.11. 2006, 10:24

...postal je nova celica abeja, saj je boter prevzel iniciativo pri obveščanju bralstva o "pravih" temah.
Sicer pa počakajmo kako hitro se bo zgodil t.i. izbris gneva in frustracij...


bol
Brez naslova, 28.11. 2006, 11:57

tukaj se dogaja pravi genocid. Vse kar Celiku ni vsec izbrisuje kot po tekocem traku...

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Projekt arhitekturni epicentri nastaja v organizaciji zavoda ARK in Arhitekturnega muzeja Ljubljana. Več informacij lahko dobite tudi pri predstavnikih organizatorja:
>>petra.ceferin@siol.net
>>cvetka.pozar@aml.siBMV arhitekti, "Plavajoči prehod" v Ženevi, 2001, fotografiral: Gérard Pétremand


Miller & Maranta, Seminarski center "Roccolo" v Castasegni, 2004, fotografiral: Nott Caviezel


Fournier_Maccagnan, Notranji bazen v Bassinsu, 2004, fotografiral: Nott Caviezel
na vrh