info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
23. 11. 2006

Deyan Sudjic o slovenski arhitekturi

Andrej Hrausky
Deyan Sudjic, znani arhitekturni kritik in sedanji vodja londonskega Design Museuma, je v intervjuju Snežano Ristić za Vreme spregovoril o svetovni arhitekturi in razložil svoje poglede na slovensko.

Deyan Sudjic je bil znan arhitekturni kritik (arhitekturni kritik Observerja), urednik pomembnih revij (nekaj časa tudi DOMUS-a), direktor Mednarodne arhitekturne razstave v Benetkah (2002) in človek, ki ni rad spregovoril o svojih Jugoslovanskih koreninah (starša sta bila prebegla Tanjugova dopisnika v Londonu), čeprav je dogajanja v naših krajih zelo pozorno spremljal. Ko je letos postal direktor Design Museuma v Londonu, in je uradno zapustil svet arhitekturne kritike, se je vse spremenilo. Predvsem njegovi teksti in predavanja. Če je še nedavno »živel« od vzpostavljanja arhitekturnih zvezd, je zdaj postal njihov najostrejši kritik. Predvsem Franka Gehryja in Santiaga Calatrave. Zgodilo pa se je še nekaj. Prvič po 25 letih se je vrnil v Beograd. Tam je predaval na tako imenovanem »Tednu designa«. Ob tej priložnosti je ga je Snežana Ristić, ki jo poznamo kot dolgoletno obiskovalko Piranskih dnevov arhitekture, prosila za krajši intervju za časopis Vreme. V njem se je dvakrat dotaknil situacije v Sloveniji in morda je njegovo mnenje za nas lahko zanimivo in poučno. Ko ga je Sneška vprašala o vlogi arhitektov v razpoznavnosti držav in omenila Skandinavijo, je odvrnil:

''Arhitektura in design se lahko uporabljata kot izraz identitete naroda.. Eden fascinantnih primerov je Slovenija. Za predstavitev svoje identitete so izbrali Jožeta Plečnika – lik tega arhitekta iz 19. in začetka 20. stoletja je na slovenskem denarju. Tudi stavbe lahko služijo za predstavljanje države – po tem vidimo kako neka dežela vidi samo sebe.''

Drugič se je dotaknil Slovenije, ko ga je novinarka vprašala, če bi Beograd rabil nekaj takega kot muzej v Bilbau.

''To bi bila najslabša možna zamisel. Če naredite nekaj podobnega Bilbau, boste pokazali provincialnost ne pa sofisticiranosti. V Ljubljani niso najeli tujih arhitekturnih zvezd, ohrabrili so svoje mlade ljudi, da so zgradili zanimive stavbe. In Ljubljana postaja mesto, kjer se dogajajo zanimive reči. To bi bilo možno tudi tukaj. ''

Izjavi pravzaprav ne potrebujeta komentarja, kažeta pa na kvalitete, ki jih zazna tuj opazovalec, sami pa se jih premalo zavedamo.

Intervju je bil objavljen u tedniku VREME, br. 817, 31. avgust 2006
Pogovarjala se je Snežana Ristić

Več:
>>Intervju (portal a4a)

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
ODSTRANITE ZE ENKRAT TEGA HRAUSKYJA, 24.11. 2006, 09:36

NE MOREM VERJETI KAKO IMA HRAUSKY ***ZARADI ŽALJIVK JE BIL KOMENTAR ODSTRANJEN***

Matevž Čelik
Komentarji, 27.11. 2006, 13:09

Spoštovani bralci!
Prosimo, da komentarje uporabljate za konstruktivno in argumentirano razpravo o temah, ki jih članki odpirajo in na ta način skromno a pomembno prispevate k večji prostorski kulturi. Anonimne izbruhe gneva in frustracij bomo dosledno odstranili s spletnega portala. Hvala za razumevanje!


protest
Brez naslova, 28.11. 2006, 11:58

protestiramo proti izbrisu brez razloga!!!!!!

JakaV
identiteta, 9.12. 2006, 20:15

Gre na nek način za dva pola oz. dva pristopa k problematiki. Na eni strani imamo tiste, ki predvsem zagovarjajo 'zvezdnike', ki priznavajo pomen sodobnim, kritičnim, alternativnim praksam; in pristaše kritičnega regionalizma, upoštevanje lokalnih tipik ipd. Resnica pa je ponavadi nekje v sredini, bolj ali manj. Osebno menim, da nebi bilo prav nič narobe s kakim tujim primerkom v naši prestolnici. Bilbao je namreč ekonomski priliv, je nova identiteta!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Intervju Dejan Sudjic (*.doc/66KB)


na vrh