info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
20. 11. 2006

24. Piranski dnevi: Arhitektura na razstavi

Uredništvo
25. in 26. novembra se bodo v Tartinijevem gledališču v Piranu zgodili 24. Piranski dnevi arhitekture. Tema letošnjega seminarja je arhitekturna razstava kot poseben in svojstven del arhitekturnega diskurza.

Navkljub ugotovitvi, da je arhitekturo mogoče dojeti le “in situ”, saj govori tako s svojim konceptom, kot s svojo taktilnostjo, materijo, temperaturo, barv ... in je torej ni mogoče ustrezno razstavljati, se arhitekturne razstave množijo. Še nikoli ni bilo toliko različnih predstavitev arhitekture in nikoli niso bile tako množično obiskane, kot v današnjem času. Postale so bistven del kulturne ponudbe in oblikovale povsem samosvoj diskurz o arhitekturi. Na razstavi smo priče metamorfoze arhitekture. Arhitektura se je po eni strani preselila v svet tendenčne razlage - razlage s tezo in po drugi prevzela pomemben prostor v svetu likovnosti. Razstava je postala posebna zvrst arhitekture, avtorska interpretacija nekega opusa, nekega obdobja, nekega segmenta arhitekture, samega avtorja arhitekture ali njegovega interpreta.


Letošnjo filmsko-teoretsko matinejo bo otvoril dokumentarni film o arhitektu Carlu Scarpi. S tem nedeljskim blokom ob stoletnici rojstva enega zadnjih ustvarjalcev, pri katerem resnično še lahko govorimo o “mojstrstvu” v arhitekturi, se Piranski dnevi arhitekture pridružujejo poklonu velikemu arhitektu 20. stoletja in nadaljujejo ciklus nedeljskih filmsko-teoretskih predstavitev velikih zgodb arhitekture 20. stoletja.


Več:
>>Prijavnica in program (*.pdf/1 MB)

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

uzaljen
pranesi, 24.11. 2006, 01:21

lepo bi bilo ce bi Trajekt (tako kot lani) redno obvescal o rokih za oddajo predlogov za nagrado Piranesi ...

uredništvo
Brez naslova, 27.11. 2006, 11:00

Želeli bi se opravičiti vsem užaljenim, vendar Trajekt žal ni bil obveščen o rokih za oddajo predlogov za nagrado Piranesi.

uzaljen
kakoooo?, 27.11. 2006, 19:45

Nekaksen nacin obvescanja pa najbrz vendarle obstaja, ali ne?

harmonikaš
resnica, 27.11. 2006, 20:28

"Uzaljeni" poiskusi razumet, da potegovanje za to nagrado ni namenjeno ljudem tvoje baže. Sicer pa moraš natančno brat Delo. Razpis je vedno- kot po slučaju, objevljen v popolnoma obskurni rubriki. Pa drugo leto več sreče.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Prijavnica in program (*.pdf/1 MB)
na vrh