info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
13. 11. 2006

Predavanje Barta Lootsme
V torek, 14. novembra 2006 ob 18. uri bo v okviru Arhitekturnih epicentrov v AML 4. predavanje z naslovom Od popularizacije do populizma: vzpon in padec fenomena Superdutch. Predaval bo nizozemski arhitekturni kritik Bart Lootsma in predstavil pogoje, ki so omogočili razcvet nizozemske arhitekture v devetdesetih letih.

Za razcvet sta bistvenega pomena ekonomska in fizična rast Nizozemske v tistem času, ki sta predstavljali še zadnjo priložnost uporabe moči države za dosego kvalitete – pri tem se je že vedelo, da bo moč kot posledica naraščajoče deregularizacije in privatizacije kmalu usahnila. To je bil dejansko začetek konca; vključno z vsemi poskusi popularizacije arhitekture. Sledil je val populizma, ki je predstavljal čisto nasprotje sodobne arhitekture kot simbola aktivnega delovanja in vpliva države.

Predavanje bo v angleščini. Vabljeni.

Bart Lootsma (Amsterdam, 1957) je zgodovinar, kritik in kustos na področju arhitekture, oblikovanja in vizualnih umetnosti. Je profesor za teorijo arhitekture na Leopold-Franzens-Universität v Innsbrucku in direktor znanstvenih raziskav na ETH Zürich, Studio Basel. Pred tem je bil gostujoči profesor na Akademie der Bildenden Künste v Nürnbergu, gostujoči profesor za teorijo arhitekture na Universität für Angewandte Kunst na Dunaju in mentor na podiplomskem študiju na Berlage Institute v Rotterdamu. Bil je urednik Foruma, de Architect, ARCHIS in GAM, gostujoči kustos ArchiLab 2004 v Orléansu in kustos fundacije Schneider Forberg v Münchnu ter član različnih vladnih, delno vladnih in mestnih odborov, bil je tudi član nizozemskega kulturnega sveta. Skupaj z Dich Rijken je objavil knjigo Media and Architecture (VPRO/Berlage Institute, 1998). Njegovo knjigo SuperDutch, o sodobni nizozemski arhitekturi, sta leta 2000 izdali Thames & Hudson, Princeton Architectural Press, DVA in SUN. Založba HYX iz Orléansa je leta 2004 izdala njegovo knjigo ArchiLab 2004 The Naked City in leta 2005 tudi njegovo zbirko esejev z naslovom Body & Glob. Trenutno piše knjigo z naslovom Hong Kong Casablanca.

Sledeča predavanja v ciklu Arhitekturni epicentri:

Ponedeljek, 27. november 2006, 18.00
Arhitekturni muzej Ljubljana

Dr. Not Chaviezell: Švicarska arhitektura v 80. letih XX. stoletja

Četrtek, 14. december 2006, ob 18. uri
Arhitekturni muzej Ljubljana

Prof. dr. Mary McLeod: Postmodernizem in dekonstruktivizem: Arhitektura in politika od Johnsona do Reagana. ZDA 1966-1988


Več:
>>www.aml.si

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Projekt arhitekturni epicentri nastaja v organizaciji zavoda ARK in Arhitekturnega muzeja Ljubljana. Več informacij lahko dobite tudi pri predstavnikih organizatorja:
>>petra.ceferin@siol.net
>>cvetka.pozar@aml.si
na vrh