info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
13. 11. 2006

Sodobna slovenska arhitektura v Casa da Musica

Andrej Hrausky
Casa da Musica - filharmonija, ki so jo letos odprli v Portu, velja za doslej najzrelejše delo nizozemskega arhitekta Rema Koolhaasa. Arhitekt, ki se je sprva uveljavil kot prodoren pisec, je imel kar nekaj težav s svojimi stavbami, ki v realizaciji nekako niso uspele slediti ambicijam svojega avtorja.

Tolažilno je bilo dejstvo, da je kar nekaj njegovih stavb, kot na primer vila v Bordeauxu ali Nizozemska ambasada v Berlinu, javnosti več ali manj nedostopnih, tako, da so »častilci« prepuščeni opazovanju briljantnih predstavitev v revijah.

Ko je Koolhaas uspel pridobiti bivšo Fosterjevo projektantko Ellen van Loom, so se stvari obrnile na bolje. Ellen van Loom se je v biro vključila že v času projektiranja Nizozemske ambasade v Berlinu, v Casi da Musica v Portu pa je njena prisotnost že močno zaznavna.

Manj znano je, da Casa da Musica ni namenjena le glasbi. Društvu arhitektov (Ordem dos Arquitectos Secçao Regional Norte) je uspelo pridobiti tako imenovano VIP teraso na vrhu stavbe, kjer prireja različne dogodke in predavanja. Med drugimi oktobrskimi dogodki v Casa da Musica se je 28. zgodilo tudi predavanje o sodobni slovenski arhitekturi.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

jože
krasno, 14.11. 2006, 17:40

zelo lepo

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.na vrh