info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
9. 11. 2006

Nagrade beneškega arhitekturnega bienala

Andrej Hrausky
Predsednik beneškega biennala David Croff in direktor razstave Richard Burdett sta 8. novembra v gledališču Malibran v Benetkah podelila uradne nagrade 10. mednarodne razstave arhitekture. Skupaj gre kar za 15 nagrad v različnih kategorijah, vendar bo dovolj, da naštejemo le najpomembnejše.

Že na sami otvoritvi 10. septembra je Zlatega leva za življenjsko delo prejel britanski arhitekt Richard Rogers (zlobni jeziki bi rekli, da je nagrajenec življenjski prijatelj direktorja razstave – oba imata korenine v Italiji: Rogersova mama je iz Trsta, Burdettova iz Rima).

Zdaj je žirija podelila še nekaj Zlatih levov. Za mesto ga je prejela Bogota, kot primer, ko je z umnim urbanizmom uspela pretvoriti mesto, doslej znano po kriminalu, v udobno urbano naselje. Zlatega leva za paviljon je prejela Danska, ki je prikazala svoj pogled na reševanje ekoloških problemov na Kitajskem. Zlatega leva za urbani projekt je prejel Javier Sanchez (biro Higuera + Sanchez) za projekt »Brazil 44« v Mexico Cityju.

Posebno nagrado za šolo arhitekture je prejela Politehnika iz Torina za projekt v Bombaju. Posebna priznanja je žirija namenila paviljonoma Japonske in Islandije, ter predstavitvi Makedonije »za poetično razmišljanje o urbani obliki«. Posebne nagrade so prejeli še nekateri posamezniki: nagrado Manfreda Tafurija je dobil Vittorio Gregotti, nagrado Giancarla de Carla je dobil Andrea Stipa in nagrado Ernesta Nathana Rogersa Luca Molinari, nekdanji kustos za arhitekturo pri Triennalu di Milano, ki zdaj poučuje na fakulteti za arhitekturo v Neaplju.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Richard Rogers


Danski paviljon


Bogota, Colombia
na vrh