info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 11. 2006

Ali danes še lahko gradimo na Tromostovju?

Uredništvo
Študenti arhitekture muenchenske Univerze za uporabne znanosti v atriju Mestne hiše razstavljajo projekte za paviljon ob Plečnikovem kisoku na Tromostovju. Izdelali so jih pod vodstvom prof. Tomaša Valene in Martina Zolla.

Študenti so se lotili kočljivega vprašanja kako in če sploh graditi v enem izmed najlepših ljubljanskih rečnih ambientov, ki jih je zasnoval arhitekt Plečnik. Plečnika je ob snovanju celotne rečne poteze vodila misel na mediteransko vzdušje in beneške mostove, ki se kot trgi razpirajo čez kanale. Tromostovje, eden od Plečnikovih trgov na reki, je v zavesti današnjih Ljubljančanov 'sveti prostor' - kraj na katerem se koncentrira podoba celega mesta.
Ideja o kavarni ob Tromostovju nasproti tržnice ni nova – o njej je razmišlajl že sam Plečnik, saj bi tako urbaniziral in vsebinsko obogatil oba rečna bregova. V sedanjem času je ideja našla uresničenje v Sladolednem vrtu, ki ga postavijo za kioskom v poletnih mesecih.

Projekti in razstava Kavarna Plečnik – Ali danes še lahko gradimo na Tromostovju? poskušajo odgovoriti na to vprašanje in odpirajo polemiko. Projekti študentov 3. letnika so rezultat seminarskega dela v drugem semestru študijskega leta 2006. Nastala so v sodelovanju z ljubljansko Fakulteto za arhitekturo in Mestno občino Ljubljana.

Razstava je od 27. oktobra na ogled v srednjem atriju Mestne hiše na Mestnem trgu 1.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh