info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
9. 10. 2006

Predavanja v okviru razstave Gradbišče Slovenija
V Narodni galeriji v Ljubljani je še do nedelje 15. oktobra odprta razstava z naslovom Gradbišče Slovenija. Gre za pregledno razstavo sodobne slovenske arhitekture, ki je nastala na pobudo berlinske »Akademie der Künste« kot skupni projekt akademije in galerije DESSA.

Prvič je bila predstavljena novembra 2004 v Berlinu, na njej pa so selektorji Vladimir Šlapeta (tajnik oddelka za arhitekturo na akademiji), Miha Dešman (glavni urednik revije Arhitektov bilten) in Andrej Hrausky (direktor galerije DESSA) predstavili 23 zgrajenih objektov, nastalih v zadnjih desetih letih. Ugodne kritike so razstavo pospremile še v druga mesta: Gerlitz, Cottbus, Delft, München, Hannover, zdaj pa jo lahko vidimo tudi doma.

Namen razstave ni le pregled dogajanja v sodobni slovenski arhitektur, še bolj želi vzpodbuditi razmislek in razpravo o arhitekturi. Zaradi tega so jo organizatorji obogatili z dvema predavanjema, na katerih naj bi nekateri razstavljeni avtorji spregovorili o svojem delovanju. Na prvem, ki se je zgodilo že v sredo 4. oktobra, sta nastopila arhitekta Jurij Kobe in Matija Bevk (Bevk Perović arhitekti). Dva ustvarjalca različnih generacij, ki pa sta se s svojimi avtorskimi deli srečala na Poljanski cesti v Ljubljani. Poleg srednje zdravstvene šole (Jurij Kobe, Milena Todorić Toplišek) iz leta 1996 je bil ravnokar odprt študentski dom (Bevk Perović arhitekti).

V sredo 11 oktobra ob 20 uri zvečer se bo predstavila druga skupina avtorjev: Sadar Vuga arhitekti in Dekleva Gregorič arhitekti. Ta dva biroja druži poseg v Krakovo: prvi s stavbo na Gradaški ulici (2006), drugi s stavbo XXS (2004), eni odločno, drugi zadržano. Kakšen je njihov pristop do arhitekture in kaj trenutno snujejo bomo izvedeli v sredo. Predavanje bo v pedagoški predavalnici, vstop iz Puharjeve ulice. Vabljeni!

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

kritik
....zzzzzzzz...zzzzzz..zzzz..., 9.10. 2006, 11:20

Že znano, že videno, že slišano... Mogoče sicer ne za Gerliz in Cotbuss. Razstava je očitno prepotovala sama "torišča" nemškega dolgočasja odkoder zdaj dolgčas prinaša še v Ljubljano. Predlagam, da se z omenjeno razstavo in predavatelji razveseli še prebivalce Spitala, Berndorfa, Unterberga in Alpenhofa!

Please give us something new and exciting!


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh