info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
4. 10. 2006

"Prostori, kot so" že 15 let
Mariborska arhitekturna pisarna REICHENBERG ARHITEKTURA praznuje 15 let uspešnega in razburljivega delovanja. V času Svetovnega slovenskega kongresa, ki bo potekal v Mariboru, se eden najuspešnejših arhitekturnih timov v Sloveniji predstavlja z veliko pregledno razstavo "Prostori, kot so". Na rastavi bo prikazano več kot 40 izbranih del s področja stanovanjske in industrijske gradnje, oblikovanja trgov in urbane opreme ter večjih javnih kompleksov. Reichenberg arhitektura je nastajala v zadnjih 15-tih letih predvsem v Mariboru in okolici oziroma širši SV regiji ter drugod po Sloveniji.

Ekipo ateljeja poleg ustanovitelja Bogdana Reichenberga (večkrat nagrajen avtor, ki je prejel vse od nagrade Prešernovega sklada, Plečnikovega priznanja do Zlatega grba mesta Maribor itd.) sestavlja mlada generacija arhitektov – Gregor Reichenberg, Sašo Rek, Vesna Zatezalo, Rok Plohl, Miha Milič in Barbara Zemljič, ki kot diplomanti ljubljanske, zagrebške in graške arhitekturne šole prinašajo sveže ideje in raznolike izkušnje. Iz obširnega opusa arhitekturnega tima bodo na ogled tako realizirani projekti in natečajne rešitve kot tudi rezultati delavnic ter kompleksne urbanistične študije. Med drugim naj izpostavimo nekaj najvidnejših/nagrajenih, ki so zaznamovali prostor in dogajanje v njem: Stanovanjsko naselje Radvanje; Tiskarna Leykam, Hoče; Grajski trg, Maribor; Glavni trg, Ljutomer; Nazorjev trg, Koper; Lutkovno gledališče, Maribor; Prizidek Mestni občini Maribor; Studenška brv, Maribor itd.

Reichenberg arhitektura »uspešno povezuje izkušnje iz urbanističnega delovanja v sedemdesetih, arhitekture mesta v osemdesetih, arhitekture kritičnega regionalizma v devetdesetih, v sodobno pragmatično arhitekturo, ki jo odlikuje predvsem zrelost arhitekturne misli«. (Uroš Lobnik). Njihova arhitektura je občutljiva na okolico, vendar prečiščene oblike praviloma ne izhajajo neposredno iz regionalnih prvin, veliko bolj razvijajo svojo interpretacijo prostora ter nadgradnjo tradicije s sodobnostjo.

Razstava poteka v okviru II. konference arhitektov in gradbenikov iz Slovenije in sveta, ki jo organizira Svetovni slovenski kongres na Univerzi v Mariboru od 19. – 20. oktobra 2006 in je posvečena ustanavljanju nove slovenske šole za arhitekturo.

Razstava bo na ogled v Razstavnem salonu Rotovž v Mariboru od 19. oktobra do 11. novembra 2006. Otvoritev razstave bo v četrtek, 19. oktobra 2006 ob 20.00. V sklopu razstave bo v torek, 24. oktobra 2006 ob 18.00 predavanje predsednika Društva arhitektov Ljubljana Andreja Hrauskya, ob 19.00 uri pa bo obiskovalce po razstavi vodil arhitekt Bogdan Reichenberg.


Več:
>>Umetnostna galerija Maribor
>>Reichenberg arhitektura

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Umetnostna galerija Maribor
>>Reichenberg arhitekturaHiše v vrsti, Radvanje


Depandansa hotela Habakuk, Maribor


Varovana stanovanja, Prevalje

na vrh