info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
4. 10. 2006

Prostorož se preizkuša v Evropi
Mlade arhitektke in oblikovalke, ki so si zastavile cilj, da za prebivalce Ljubljane vsako pomlad polepšajo nekatere zapuščene in zanemarjene mestne površine s projektom Prostorož skušajo prodreti tudi v Evropi. Letos so se prijavile na razpis Evropske nagrade za urbani javni prostor, ki jo podeljujejo v Barceloni ter septembra sodelovale na festivalu Experimentcity v Berlinu.

Prostorož05_parki v Evropskem arhivu urbanih javnih prostorov
Barcelonski center za sodobno umetnost (CCCB) je v sodelovanju z arhitekturnimi centri Avstrije, Francije, Nizozemske, Anglije in Finske, letos že četrtič razpisal evropsko nagrado za urban javni prostor. Na natečaj je prispelo 207 projektov iz 31 Evropskih držav. Žirija, ki so jo zastopali predstavniki omenjenih ustanov je nominirala 28 projektov, med katerimi je bil tudi lanski prostoRož05_parki.

Prvi nagradi sta prejela projekta ureditev obale v Zadru arhitekta Nikola Bašića in ureditev prostora pod avtocesto v nizozemskem mestecu Zaanstadt avtorjev NL Architects. Podelitev in predstavitev nagrad ter otvoritev razstave nominiranih projektov je bila 30. junija v prostorih CCCB-ja. Vsi nominirani projekti so se uvsrstili v Evropski arhiv urbanih javnih prostorov, ki do sedaj obsega že 250 projektov iz 160 Evropskih mest. S projektom Prostorož je od letos v tem arhivu tudi Ljubljana!

ProstoRož na festivalu ExperimentCity v Berlinu
Berlinska organizacija id22, ki se ukvarja s trajnostnim razvojem mesta, je med 22. in 24. septembrom že tretjič zapored pripravila festival ExperimentCity. V nemški prestolnici je po velikem gradbenem in gospodarskem bumu po padcu zidu prišlo do velikih sprememb. Vse več stavb je praznih, veliko je zapuščenih industrijskih območij, ljudje se izseljujejo. Pojavlja se dvojnost, na eni strani so prebivalci, ki se združujejo v društva in ustanavljajo iniciative z namenom oživiti in osmisliti prazne prostore, na drugi strani pa je mestna uprava brez finančnih sredstev, vendar z željo po spremembah na bolje. Cilj trodnevnih diskusij, predavanj, predstavitev in organiziranih vodstev po mestu je bil združiti vse te pobude in jih podkrepiti s primeri iz tujine. Med skupinami iz Londona, Istambula, Taipeia, Gvatemale, Dunaja so bile tudi avtorice Prostoroža, ki so predstavljale eksperimente z javnim prostorom v Ljubljani. Izkušnje o javnem prostoru v Ljubljani so avtorice predstavile tudi v radijskem intervjuju.

Zadnji dan festivala je potekal v opuščeni hladilnici na stičišču dveh bivših tovornih železniških postaj imenovanem Gleidreieck. V stari hladilnici so predstavljali alternativne možnosti bivanja, kot so: stanovanjske, gradbene, medgeneracijske bivanjske skupnosti, skwoti, kulturne skupnosti, iniciative za ureditev parkov, vrtov, itd.

ProstoRož je poleg predstavitve dogajanja v Ljubljani izvedel tudi manjšo anketno akcijo z naslovom ?Favorit?. Prehod ob hladilnici so avtorice začasno zaprle s paneli in vanje vstavile več diapozitivov. Na nekaterih so obiskovalci lahko videli prostor za vrati, takšen kot je, na drugih pa so bili predlogi kaj bi ta prostor lahko bil: knjigarna, klub, bazen, mesarija, kegljišče, restavracija, savna,... Akcija je vzpodbudila ljudi k razmišljanju o izbranem prostoru, vrednotenju ponujenih možnosti in iskanju novih.

Izmenjava izkušenj in druženje skupin iz različnih držav je pokazalo, da so si kljub različnim pogojem, v katerih posamezne skupine delujejo, metode dela in načini eksperimentiranja s prostorom zelo podobni.

Več:
>>Evropski arhiv urbanih javnih prostorov
>>ExperimetCity
>>Prostorož

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

tina
Brez naslova, 7.10. 2006, 12:43

Cestitam!!!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Evropski arhiv urbanih javnih prostorov
>>ExperimetCity
>>ProstorožProstorož 2005 na Ljubljanskem gradu
Instalacija v Berlinu
na vrh