info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 10. 2006

Brazilija gradi: od ministrstva za izobraževanje do Brasílie

Uredništvo
Arhitekturni muzej Ljubljana nadaljuje s serijo predavanj Arhitekturni epicentri. V ponedeljek, 2. oktobra 2006 ob 18. uri bo v Cankarjevem domu v dvorani M 3,4 o brazilskem modernizmu predaval Dr. Hugo Segawa.


Dr. Hugo Segawa, brazilski arhitekt, je redni profesor na Fakulteti za arhitekturo in urbanizem Univerze v São Paulu in avtor mnogih knjig o brazilski in latinsko ameriški arhitekturi in krajinski arhitekturi.
Na predavanju bo predstavil brazilsko arhitekturno prizorišče med 30.-60. leti prejšnjega stoletja in orisal protislovno podobo sinteze modernega mednarodnega značaja in skrbi za okoljsko ter krajevno tradicijo - mešanico moderne in izročila v nasprotju z vladavino funkcionalizma in racionalizma, ki sta oblikovala ortodoksijo moderne arhitekture 20. stoletja.

Ko je sredi 2. Svetovne vojne, januarja 1943, Muzej moderne umetnosti v New Yorku odprl razstavo Brazilija gradi, je svetu prvič predstavil izbrano arhitekturo dežele, ki je dotlej v sodobnih arhitekturnih pregledih ni še nihče omenjal. V istem času so evropski in ameriški strokovnjaki odkrili in predstavili čudovito umetnost brazilskega baroka 17. in 18. stoletja.
Po vojni je 200 strani obsegajoči katalog newyorške razstave zakrožil po svetu in postal modna knjiga, ki je prikazovala najzanimivejšo moderno arhitekturo na mednarodnem prizorišču. Stavbe kot Ministrstvo za izobraževanje in zdravje, Brazilsko tiskovno združenje, Razvedrilni kompleks Pampulha ter Letališče Santos Dumont so postale svetovno znane in zgled povojne prenove moderne arhitekture. Arhitekti Lucio Costa, Oscar Niemeyer, brata Roberto, Affonso Eduardo Reidy in krajinski arhitekt Robert Burle Marx so postali splošno znani. Obravnavati so jih pričeli tudi številni evropski in ameriški kritiki in zgodovinarji - Nicolaus Pevzner, Siegfried Giedion, Henry Russell-Hitchcock, Bruno Zevi in Giulio Carlo Argan.
Krona brazilskega arhitekturnega razcveta je bila drzna pobuda, da se prestolnica države preseli iz Ria de Janeira v Brasílio, povsem novo mesto, zgrajeno v letih med 1957 in 1960. Brasília je po urbanističnem načrtu Lucia Coste in stavb, ki jih je zvečine zasnoval Oscar Niemeyer, zadnja velika načrtovalska izkušnja modernega gibanja.


O predavatelju dr. Hugu Segawi:
Njegova zadnja izdana knjiga je Arquitectura Latinoamericana Contemporánea (Barcelona, Gustavo Gili, 2005). Kot gostujoči profesor je predaval na univerzah v Španiji, Argentini, Panami in kot predavatelj v Španiji, na Portugalskem, Finskem, ZDA in v večini držav Latinske Amerike. Med drugim so njegove članke objavili v The Journal of Architecture (Velika Britanija), Arquitectura Viva (Španija), Spazio e Società (Italija), Design Book Review (ZDA), Archis (Nizozemska), Summa (Argentina). Je član žirije 2º
Mies van der Rohe Latin American Award, redni koordinator brazilskega združenja Docomomo in član mednarodnega sveta Docomomo.

Vabljeni na predavanje.


Sledeča predavanja v ciklu Arhitekturni epicentri:

Torek, 14. november 2006, 18.00
Arhitekturni muzej Ljubljana

Dr. Bart Lootsma: SuperDutch

Ponedeljek, 27. november 2006, 18.00
Arhitekturni muzej Ljubljana

Dr. Not Chaviezell: Švicarska arhitektura v 80. letih XX. stoletja

Več:
>>www.aml.si

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh