info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
28. 7. 2006

Miloš Bonča (1932 - 2006)

Anja Planišček
V ponedeljek je v 75. letu starosti umrl arhitekt Miloš Bonča, profesor na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo in avtor številnih stavb javnega pomena. Leta 1964 je za trgovsko stavbo v Šiški dobil nagrado Prešernovega sklada, leta 1987 pa tudi Prešernovo nagrado za življensko delo.


Miloš Bonča se je rodil 29. 5. 1932 v Ljubljani, kjer je obiskoval gimnazijo in se leta 1950 vpisal na Fakulteto za arhitekturo. Diplomiral je l. 1958 pri prof. Edvardu Ravnikarju in se po diplomi strokovno izpopolnjeval na Švedskem.

Na Fakulteti za arhitekturo je pričel aprila 1960 delati kot asistent pri predmetu Družbene zgradbe ter Projektiranje in kompozicija. Leta 1967 je postal docent in po opravljenem doktoratu leta 1985 redni profesor.

Pedagoško in raziskovalno delo Miloša Bonče je vedno dopolnjevala praksa. V ospredju njegovega zanimanja so bile javne stavbe. V začetku šestdesetih let je bil povabljen v skupino arhitektov, ki so pod vodstvom prof. Edvarda Ravnikarja načrtovali gradnjo ljubljanskega Trga revolucije – sestavljali so jo še Anton Bitenc, Jože Koželj, Anton Pibernik, Franc Rihtar in Vladislav Sedej.

Prva pomembnejša in strokovno odmevna stavba, ki jih je zasnoval, je trgovska stavba v Šiški. Hiša stoji med Celovško cesto in Trgom Prekomorskih brigad - tedaj novo urbanistično ureditvijo, ki je bila zamišljena kot kulturno-upravni center Šiške. Za podolgovato in z vseh strani zastekljeno stavbo s poudarjeno betonsko konstrukcijo je leta 1964 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Kasneje se je posvetil oblikovanju bančnih stavb - načrtoval je velenjsko podružnico Ljubljanske banke, poslovalnico Ljubljanske banke v Sevnici, stavbo Ljubljanske banke v Kočevju in Tehnični center Ljubljanske banke v Ljubljani. Zanj je prejel republiško nagrado Borbe za najboljšo arhitekturno stvaritev leta v Sloveniji (Beograd 1983), in Župančičevo nagrado (Ljubljana 1986).

V sedemdesetih letih je arhitekt Miloš Bonča zasnoval poslovno-stanovanjsko palačo v Mozirju, v začetku osemdesetih let pa je načrtoval ureditev okolice ljubljanske Drame. V Celju je v osemdesetih letih zgradil trgovsko-poslovni center.

Leta 1987 je poleg Prešernove nagrade za življenjsko delo dobil tudi veliko nagrado 13. salona arhitekture v Beogradu. Med ostale pomembnejše nagrade sodijo še Kavčičeva nagrada za izredne uspehe pri vzgojno-izobraževalnem delu l. 1988, veliko priznanje FAGG Univerze v Ljubljani l. 1989 in svečana listino in zlata plaketa Univerze v Ljubljani l. 1994.

Profesor Miloš Bonča je vse do smrti poučeval na Fakulteti za arhitekturo.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>www.arhitekturni-vodnik.org

>>www.evidenca.org





Trgovska hiša v Šiški


Trgovska hiša v Šiški


Stopnišče v trgovski hiši v Šiški

na vrh