info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 7. 2006

Maraton intervjujev pod balonom v Hyde parku

Uredništvo
Letošnji paviljon ob londonski Serpentine Gallery v Hyde Parku so oblikovali veliki Rem Koolhaas in Cecil Balmond iz inženirskega podjetja Ove Arup. Obenem si je Koolhaas skupaj s švicarskim kustosom Hansom Ulrichom Obristom in drugimi sodelavci zamislil tudi poletno dopolnilo galerijskega programa: serijo po 24 ur trajajočih intervjujev s slavnimi osebami iz sveta vizualnih umetnosti, filma, gledališča, arhitekture, literature in politike.

Interview Marathons so nadaljevanje Obristove serije intervjujev z umetniki, ki jih je že pred časom objavil v knjigi Interviews. S Koolhaasom ju povezuje dolgoletno sodelovanje – skupaj sta izvedla že projekta Cities on the move in Mutations. Oba zanima sodobno mesto, njegovi ekonomski, politični in ostali urbani procesi. Zato sta si tudi letošnji maratonski program intervjujev zamislila kot ‘arhiv mesta London na začetku 21. stoletja’. Intervjuje bodo namreč posneli, prepisali in izdali v knjigi.

Serpentine Gallery v poletnih mesecih že tradicionalno vabi svetovno znane arhitekte, da ob glavni stavbi zgradijo paviljone: leta 2000 je paviljon zasnovala Zaha Hadid, 2001 Daniel Libeskind, 2002 Toyo Ito, 2003 Oscar Niemayer ter 2005 Alvaro Siza in Eduardo Souto de Moura.

Za razliko od predhodnjih je Rem Koolhaas svojo nalogo zastavil nekoliko bolj obsežno – paviljon je zanj ‘arhitektura z vsebino’ (‘architecture of content’). Paviljon je sredstvo za sodobno komunikacijo, ki je presečno polje različnih disciplin - kulture, politike, ekonomije, urbanizma itd. Kot odprta platforma, kjer lahko prisostvuje in sodeluje vsak Londončan ali mimoidoči turist, je v bogatem londonskem ‘Time Out’ repertoraju zagotovo privlačna točka za preživljanje ‘z znanjem obogatenega prostega časa’.


Več:
>>Serpentine Gallery

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Serpentine Gallery


na vrh