info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 7. 2006

Golf tudi pod istrskim Motovunom?

Uredništvo
Hrvaški Istri podobno kot naši Lipici grozi golfistična mrzlica. Ob vznožju idiličnega mesteca Motovun, enega biserov notranje Istre, nameravajo zgraditi dve golf igrišči in 200 apartmajev. Nedavno je hrvaški tednik Feral Tribune objavil vest, da istrski polotok lahko pričakuje gradnjo kar 22 golf igrišč, kar je zagotovo največja koncentracija igrišč v Evropi.

Zaščitniki Motovuna so v elektronski svet že pred nekaj časa poslali poziv k podpisu peticije proti gradnji igrišč in apartmajev in do zdaj zbrali preko 15.000 podpisov z vsega sveta.

Izgradnja 22 golf igrišč je za teritorij Istre zagotovo problematična. Igrišča ne bi le negativno vplivala na eko sistem – sestavo tal, spremembo lokalne flore in favne in popolnoma spremenila krajinsko sliko gričevnate pokrajine – obenem je vprašljiva tudi njihova ekonomska računica. Tolikšne koncentracije golf igrišč namreč ni moč najti niti v bližini velikih mest razvitejšega dela Evrope.

Bojazen Istranov pred možnim komercialnim neuspehom projekta igrišč pod Motovunom je upravičena. Pri izgradnji igrišč se namreč tla 'očistijo' s pesticidi, kar v primeru opustitve golfistične dejavnosti zahteva dolgoletno sanacijo zemlje.

Strokovnjaki obenem trdijo, da bi načrtna zasaditev istrskih gričev s trto pokrajini loklnim prebivalcem prinesla enak dobiček, ponudila delovna mesta in obenem ohranila naravno ravnovesje.

Istri očitno slabo kaže - obala je že skoraj pozidana, naselja počitniških apartmajev pa se nezadržno širijo v notranjost. Kapital in dobičkonosne računice brez okoljstvenega krčmarja počasi, a vztrajno spreminjajo tipično istrsko pokrajino v nerazpoznavno in povsod enako veliko apartmajsko naselje.


Več:
>>www.volim-motovun.org

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>www.volim-motovun.org


na vrh