info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 7. 2006

Mariborska univerza išče poceni rešitve

Uredništvo
Urbanistični svet za Maribor v 6. stališču poziva Univerzo v Mariboru, da ustavi postopek javnega razpisa za izdelavo projektne dokumentacije rekonstrukcije gradu Pohorski dvor in predlaga razpis javnega natečaja. Svet poziva k razpisu natečaja tudi za projekt rekonstrukcije in dograditve Taborskega nabrežja za potrebe Medicinske fakultete. Z javnim anonimnim natečajem bi Univerza in mesto dobila možnost izbora najkvalitetnejših rešitev.

Obrazložitev, podana na seji 14.07.06

Kmetijska fakulteta
Lokacijo programov kmetijske fakultete v območje graščine Pohorski dvor podpiramo, sa je to ena od možnih oblik kvalitetne sanacije tega objekta. Poudariti pa velja, da gre - podobno kot pri mariborskem gradu - za stavbo izjemnega pomena, kjer kvalitete prenovitvenih posegov ni mogoče prepustiti najcenejšemu ponudniku. Če je javni razpis izbira najugodnejšega projektanta, je javni natečaj izbira najboljšega projekta. Do optimalne presoje o možni prenovi je mogoče priti le z izborom in vrednotenjem različnih idej in ne z licitacijo cene projektov. Ne moremo namreč dovoliti ponavljanja usodnih napak prenove mariborskega gradu, kjer bo potrebno že izvedena dela korigirati in je prav zaradi odsotnosti javnega natečaja ostala na pol poti.

Medicinska fakulteta
Po tem, ko je v tehtanju različnih možnosti Taborsko nabrežje obveljalo kot lokacija za novo medicinsko fakulteto, so se v pospešenem tempu pričele aktivnosti za spremembo veljavnega ureditvenega načrta. V tem projektu (njegova razgrnitev se je pravkar končala) je predvidena gradnja kompleksa medicinske fakultete na dravskem nabrežju, nasproti starega mestnega jedra - Lenta. Program je obsežen in zahteva velike volumne. Njihovo umeščanje v občutljivo mestno veduto mora biti deležno posebne pozornosti tudi zaradi spomeniško zaščitenega srednjeveškega ambienta. Javni natečaj, ki privede do najboljše rešitve, je edina oblika strokovne in javne verifikacije spremeb v tem izpostavljenem mestnem predelu.

Zato predlagamo:

1 - Kmetijska fakulteta:
Razveljavitev javnega razpisa za rekonstrukcijo graščine Pohorski dvor, objavljenega v Ur.l. RS 67-68, 30.06.07. Organizacijo in izvedbo javnega, državnega natečaja za izvedbo prenove gradu.

2 - Medicinska fakulteta:
Spremembo predloga ureditvenega načrta Taborskega nabrežja v smislu zahteve za obvezno izvedbo javnega natečaja za pridobitev najboljšega projekta. Organizacijo in izvedbo javnega, državnega natečaja.


Urbanistični svet za Maribor:
Bogdan Reichenberg, UrošLobnik, Dr. Metka Sitar, Sašo Radovanovič, Igor Recer, Andrej Šmid, Dr. Danijel Rebolj, Dr.Vlado Drozg, Mag.Tomaž Kancler, Miha Milič, Robert Gostinčar, Franci Pivec

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

mariborčan
mf, 4.8. 2006, 09:58

Je pa urbanistično nevzpodbudno, da se svetu zdi lokacija primerna. Na tako majhno zemljišče, v srednjeveško stavbno strukturo stisnjeno med reko in cesto, bi naj umestili 8000 m2 velik objekt.

frenk nova
Brez naslova, 24.8. 2006, 14:38

jaz bi tako rekel,
da je zaradi bližine bolnice in centru maribora edino ta lokacija primerna za fakulteto, ali naj bi potisnili MF še dlje od centra (staro mestno jedro), ki tako ali tako preživi samo zaradi študentov
...kar pa se tiče velikosti objketa, bom rekel samo - poglejte Evropark....


frenku
nova, 31.8. 2006, 09:49

jaz pa tako, da evropark ne stoji ob starem mostu, v srednjeveškem delu Maribora, kjer fakulteta bo. Stara lokacija ob 'zaporih' pa je prav tako blizu bolnice, stolpnici še bližje.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Pohorski dvor


Dravska nabrežja v središču Maribora

na vrh