info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
10. 7. 2006

Dušan Moškon (1924-2006)

Andrej Hrausky
V ponedeljek 10. julija nas je v 83. letu starosti zapustil arhitekt Dušan Moškon. Številni arhitekti mlajše generacije se ga spominjajo kot profesorja pri predmetu "Elementi oblikovanja in kompozicije" na Fakulteti za arhitekturo.

Rodil se je 2.1.1924 v Slovenj Gradcu. Na oddelku za arhitekturo v Ljubljani je diplomiral 1952 leta. Od 1960-1964 se je izpopolnjeval v Švici, od 1964 leta dalje, vse do upokojitve leta 1994, je predaval na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Za svoja dela je na arhitekturnih natečajih prejel več prvih nagrad, za projekt osnovne šole v Škofji Loki pa je leta 1974 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Od leta 1969 dalje se je posvečal urbanistično-arhitekturnemu urejanju Ormoža, kjer je z prostorskimi ureditvami in prenovami ter z novimi objekti med prvimi v Sloveniji začel uveljavljati arhitekturo v kontekstu urbanega prostora. Leta 1981 je prejel Plečnikovo nagrado »za ambientalne ureditve in realizacije mestotvorne arhitekture v Ormožu«. V Ormožu je avtor številnih stavb in ureditev, ki dajejo mestu sodobno podobo. Med njimi so: Hotel Jeruzalem, avtobusna postaja, ureditev parka pred gradom, ureditev Kerenčičevega trga, pošta in stanovanjski blok na Poštni ulici, kompleks blokov v Skolibrovi ulici, prizidek k zdravstvenemu domu, veterinarska postaja, blagovnica, mostovž na vhodu trga, stanovanjski blok s prostori NKB Maribor na Ptujski ulici, obnova Doma kulture in druge.

Mesto Ormož se mu je oddolžilo z imenovanjem za Častnega občana, prejel je tudi Plaketo Ormoža. S svojimi nasveti in bogatim znanjem je vse do smrti sodeloval pri ureditvi tega mesta. Leta 1992 je svoje izkušnje strnil v knjigi »Kako graditi lepšo hišo na Slovenskem« (Založba Obzorja, Maribor).

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh