info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
6. 6. 2006

Ljubljanica s plažo, kavarno, gledališčem...

Uredništvo
Letošnji festival Prostorož bo reko Ljubljanico z bregovi preoblikoval v plažo, piknik prostor, gledališče, kino in galerijo. Pomemben del inštalacij in vsebin bo ostal ob in na reki čez vse poletje.

Po Ljubljanici bo nameščenih več splavov, ki bodo razširili javne prostore v območje rečne struge in jo napolnili z dodatnimi vsebinami: kavarno, otroškimi delavnicami, razstavami in predstavami. Na obstoječih pristanih bo mogoč dostop do vode in najem kanujev. Na posameznih točkah vodne in pešpoti bodo pripravljene informativne predstavitve, ki bodo pričale o bogati zgodovini Ljubljanice.

Na območju od Špice do zapornic bodo pod mostovi ter na rečnih brežinah na ogled postavitve, ki bodo razkrile skrite ambiente ter zgodbe, vezane na zgodovino in arhitekturo ob Ljubljanici. Krožna pot ob Ljubljanici bo predstavila prostor ob reki kot zanimivo sprehajališče in območje pestrih javnih prostorov. Pot bo speljana od Špice, kjer bo po vzoru nekdaj na Livadi delujočega kopališča organizirana plaža. Pot v smeri mesta bo mogoče nadaljevati po že urejenih poteh do Zmajskega mostu.

Projekt ProstoRož 06/Reka bo pravzaprav praktičen poskus reševanja vprašanj, kako ob in na Ljubljanico privabiti več meščanov ter reko tesneje povezati z mestom in ljudmi. Nakazal bo možnosti rabe obrečnega prostora ter z začasnimi ureditvami izpostavil nove kakovosti prostora.

Projekt ProstoRož vsako pomlad skuša opozoriti na pozabljene mestne površine, tako da jih za nekaj časa spremeni v prijetne prostore za druženje, igro in celo delo na prostem. Festival organizirajo mlade arhitektke in oblikovalke Maša Cvetko, Ana Čeligoj in Alenka Korenjak.


Več:
>>Prostorož

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Maja
bravo in hvala, 7.6. 2006, 09:47

Čestitam in se kot vsak leto veselim. Zanimivo bi bilo videti, koliko ljudi čuti isto in si želi, da bi se dejavnosti obdržale in rešitve postale del vsakdana. Ne mislim na zastonjkarski najem čolnov, ta je lahko enkraten, ampak na tiste prefinjene rešitve, ki so se vsako leto izkazale za meščanom prijazne, potrebne, smiselne in več. Če nam ne uspe načrtovati prostorskih rešitev drugače, bi bilo pametno, če bi znali izkoristili elan prireditev in predvsem kopico res dobrih rešitev tako, da bi trajno bogatile življenje v mestu.
Ker je letos tema Ljubljanica, bi bilo lepo, če bi MOL ob tej priložnosti sporočila meščanom, da je z lanskim natčajem pridobila dobra izohdišča, da bo v roku leta ali dveh uredila območje Ljubljanice v mestu tako, da bo reka s povezanimi odprtimi prostori postala osrednji mestni motiv.


Damjana Jurman
neverjetne ste!, 8.6. 2006, 12:29

Vsako leto znova presenetite z necim, kar si sama ze od nekdaj zelim, pa ni bilo izvedljive. Prave svetovljanke ste in verjamem, da vam ne bo zmanjkalo idej.

SK
Ljubljanica in "Ljubljančani", 8.6. 2006, 15:44

Ljubljanica in "Ljubljančani"

Vsaka akcija ali prireditev, ki prispeva k oživitvi Ljubljanice in njenih bregov je vnaprej vredna vsake pohvale in spodbude, vendar ob tem vedno znova naletimo na probleme, ki jih lahko primerjamo z oživljanjem ljubljanskih trgov in parkov, kjer je dogodek "in" če se dogaja na Prešernovem trgu, ali pa v naslabšem primeru na Kongresnem trgu ali sredini parka Zvezda - ne oziraje se na to, ali dogodek sodi v to okolje in je kasnejša "kolateralna" škoda na okolju in mestnem inventarju v primerjavi z pomembnostjo dogodka spejemljiva ali ne. Prav tako je z dogodki na Ljubljanici, ki to so, če se dogajajo med Šuštarskim mostom in Tromostovjem - ob tem pa se zanemarjajo obrežja Ljubljanice, kjer je vsaj še za sedaj stik z reko, obvodnimi površinami in življenjem na vodi pristnejši in bolj neposreden kot v strogem delu mesta.

***NADALJEVANJE KOMENTARJA JE OBJAVLJENO KOT ČLANEK NA PORTALU***

SK
Prule - Ljubjana


jaka
Brez naslova, 18.7. 2006, 15:09

brez dvoma eden bolj zanimivih projektov!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Prostorož


na vrh