info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
15. 5. 2006

Prenavljajmo beton in ostanimo moderni!

Uredništvo
Namen simpozija "Prenova vidnega betona", ki ga organizira DOCOMOMO Slovenija in bo potekal 19. maja 2006 na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, je predstaviti problematiko prenove vidnega betona. Ta se kaže kot eden glavnih problemov v prizadevanjih za uspešno prenovo modernistične arhitekture 20. stoletja v Sloveniji in tudi v svetu. Vprašanje prenove betona je postalo posebej pereče v zadnjih nekaj letih tudi zato, ker so starejši objekti zaradi svoje starosti in podnebnih razmer začeli intenzivneje propadati. Ker gre za izjemno število objektov, nastalih v 20. stoletju, bo vprašanje ohranjanja in prenove betona zanimivo tudi za gospodarstvo.

Vidni beton pomeni v govorici moderne arhitekture pripadnost idejam filozofije eksistencializma, ki se je zavzemal za lepoto sporočila osnovnih gradbenih materialov in konstrukcij samih na sebi. Kakršnokoli prekrivanje vidnega betona je zato brisanje te osnovne in temeljne ideje modernizma.

Kako prenavljati vidni beton in ohraniti osnovno sporočilnost moderne arhitekture?
je vprašanje, na katerega bomo v okviru simpozija iskali odgovore in skušali ozavestiti čim širšo strokovno javnost z najnovejšimi dosežki na tem področju pri nas in v svetu.

Metoda temelji na transdisciplinarnem posredovanju znanja domačih in tujih strokovnjakov s tega področja (arhitektura, gradbeništvo, konservatorstvo, umetnostna zgodovina).

Ciljna publika je ožja strokovna kot tudi širša javnost in študenti naslednjih strok: arhitektura, konservatorstvo, umetnostna zgodovina, gradbeništvo, urbanizem, sociologija, ekonomija, turizem.

Delovna skupina Docomomo Slovenija deluje s prioritetnimi cilji zapisanimi v Nacionalnem programu za kulturo. Simpozij Docomomo Slovenija je edini tovrstni dogodek v Sloveniji, ki povezuje domače in tuje strokovnjake ter študente s področij arhitekture in prenove. S povezovanjem teh, pri nas sicer nepovezanih področij, si dogodek tako prizadeva vzpostaviti transdisciplinarni pretok informacij na polju strok, ki so vključene v prenovo moderne arhitekture 20. stoletja in tako doseči boljše razumevanje za prenovo te arhitekture. Arhitektura tega obdobja v razvitih državah in tudi v Sloveniji predstavlja večji del grajene strukture. Zato je pomemben del identitete naselij.


Več:
>>Program simpozija
>>Docomomo International

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Program simpozija
>>Docomomo International

Stanovanjska stolpnica na Kersnikovi, Milan Mihelič, 1971


na vrh