info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
10. 5. 2006

Letošnji plečnikovi nagrajenci

Uredništvo
Dobitnik letošnje Plečnikove nagrade je biro Enota za hotel Sotelia v Podčetrtku, Plečnikove medalje za arhitekturno teorijo, kritiko in strokovno publicistiko dr. Bogo Zupančič, Plečnikove medalje za arhitekturni opus prof. dr. Stanko Kristl in študentskega priznanja Katarina Štok. Odličja je dodelila žirija s člani dr. Ilko Čerpes, Jurijem Sadarjem, Ivanom Staničem, Miranom Gajškom in predsednikom Bogdanom Reichenbergom. Objavljamo del poročila žirije o izboru nagrad, ki si ga v celotni obliki lahko ogledate v priloženi datoteki.

***

Na naslov razpisovalca je v predpisanem terminu prispelo 52 predlogov za Plečnikova odličja, od tega 4 predlogi za medalje na področju teorije in kritike, 8 predlogov za študentska priznanja ter 39 predlogov za nagrado ali medaljo za najboljšo arhitekturno realizacijo. Žirija je prispelim dodala še 6 predlogov, za katere je bila mnenja, da smiselno dopolnjujejo izbor in jih vključila v sistem vrednotenja in ocenjevanja. V delu, ki je potekalo med 28.03.06 in 18.04.06 v prostorih DAL na Karlovški v Ljubljani in na terenu so bili pregledani vsi predlogi. Glede na njihovo število - skupno jih je bilo 58, je žirija ugotovila, da se je interes za odličja povečal, v vseh kategorijah je bilo posredovano dovolj predlogov, za odsotnost v kategoriji za izvajalski dosežek pa poziva arhitekte, društva in Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije, da storijo več za dvig in ustrezno vrednotenje kvalitetne izvedbe arhitekturne produkcije.

1. Izvedeni projekti
Na osnovi sprejetih kriterijev se je po medsebojnih primerjavah in krogih izločanja žirija v tej kategoriji odločila, da predlaga za nominacijo za nagrado in medalje naslednja dela:
- poslovno-stanovanjski objekt Dunajski vogal v Ljubljani
- stanovanjski blok Livade v Izoli
- občinska stavb s kulturno dvorano v Gorišnici
- mestna knjižnica v Velenju
- hotel Sotelia v Podčetrtku
Po daljši razpravi, terenskih ogledih in dodatnih primerjavah in vrednotenjih se je v nadaljevanju žirija soglasno odločila, da med nominiranimi projekti predlaga za Plečnikovo nagrado: hotel Sotelia v Podčetrtku.

2. Arhitekturna teorija, kritika in strokovna publicistika
V kategoriji s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike, oziroma za prispevke k bogatitvi arhitekturne kulture, je žirija vrednotila med štirimi predlogi in se na koncu odločila, da podeli Plečnikovo medaljo za arhitekturni publicistični opus dr. Bogu Zupančiču.

3. Arhitekturni opus
V tej kategoriji je žirija sama formirala predlog in po razpravi in utemeljitvah predlagala podelitev Plečnikove medalje za arhitekturni opus arhitektu prof.dr. Stanku Kristlu.

4. študentsko priznanje
Za razliko od preteklih let je za leto 2006 prispelo 8 predlogov za študentsko priznanje. Med njimi je žirija predlagala priznanje za diplomsko nalogo Arhitektura zvoka – zgradba Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.


Več:
>>Poročilo žirije
>>Mikrolokacija in stik z naravo, intervju z nagrajencema
>>Vrh na piramidi povprečja, komentar

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Poročilo žirije
>>Mikrolokacija in stik z naravo, intervju
>>Vrh na piramidi povprečja, komentarHotel Sotelia v Podčetrtku
Plečnikova nagrada: Dean Lah, Milan Tomac / Enota d.o.o.Hotel Sotelia v Podčetrtku
Plečnikova nagrada: Dean Lah, Milan Tomac / Enota d.o.o.Usode ljubljanskih stavb in ljudi, Ljubljanski nebotičnik, Arhitekt Josip Costaperaria
Plečnikova medalja: Dr. Bogo ZupančičStanovanjski blok v Velenju
Plečnikova medalja: Prof. dr. Stanko KristlArhitektura zvoka – zgradba Akademije za glasbo
Plečnikovo študentsko priznanje: Katarina Štok


na vrh