info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
8. 5. 2006

Formula Nova Ljubljana v korejski izdaji

Matevž Čelik
Založba Damdi iz Južne Koreje je na trg poslala novo izdajo iz serije Design Document DD. V njej na 200 straneh predstavlja Sadar Vuga Arhitekte. Monografija z naslovom Tendence je sedemnajsta monografska številka v seriji DD. Prejšnje izdaje predstavljajo nove arhitekturne pisarne iz Koreje, ZDA in Evropskih držav, ki so s svojimi zgradbami in projekti v zadnjih letih zbudile največ pozornosti.

Uvod v Tendence je intervju z naslovom Formula Nova Ljubljana, v nadaljevanju pa je predstavljenih 26 projektov. Z ustanoviteljema SVA Jurijem Sadarjem in Boštjanom Vugo se je pogovarjal lanski dobitnik evropske nagrade za arhitekturo, nemški arhitekt Juergen H. Mayer. Pri razumevanju svoje pozicije v razvoju sodobne slovenske arhitekture avtorja stojita na stališču, da arhitekt ne more biti umetnik, ki načrtuje v romantičnem konfliktu s svetom zaprt v svoj studio. Po njunem je proizvajanje arhitekture pragmatična in kreativna disciplina, ki je v svojem bistvu vesela in celo hedonistična. Zato so spletne strani SVA vsem odprto skladišče načrtovalskih virov in rešitev, ki se kopičijo v delovnem procesu. Za tako ekshibicionističen spletni arhiv pa so se odločili tudi, ker ugotavljajo, da se v Sloveniji še ni razvil prostor za pravi in konstruktivni diskurz o grajenem prostoru.

Tendence si sposojajo naslov razstave, ki so jo SVA postavili v stolpnici TR3 leta 1999. Zaradi naslova, izposojenega iz sveta mode so bili SVA doma pogosto obtoženi spogledovanja z minljivim glamurjem, ki naj bi bil v nasprotju s trajnimi arhitekturnimi rešitvami. Nova monografija predstavlja tendence kot načrtovalske principe, razvrščene po abecednem redu. Pričnejo se z "napihnjenimi okni" stanovanj v Trnovskem pristanu in bernskem Schoenbergparku. Zadnja tendenca pa je "vertikalni hol" v natečajnem predlogu za tri akademije v Ljubljani in v zgradbi Gospodarske zbornice Slovenije. Korejska izdaja dokazuje, da so tendence SVA dolgoročne usmeritve, h katerim težijo v razvoju arhitekturnih rešitev.

Distribucija arhitekture SVA na police svetovnih knjigarn, ki jo obljublja južnokorejska založba, je lep uspeh ob 10 obletnici ustanovitve arhitekturne pisarne, ki bo letos nastopila tudi v slovenskem pavilijonu na beneškem arhitekturnem bienalu.

Nove izdaje DD se lahko veselimo tudi, ker monografije o slovenski arhitekturi ne izhajajo pogosto, za večino izdaj pa so doslej poskrbeli starejši avtorji, ki so sami izdali knjige o svojem delu. Letos pa na slovensko arhitekturo očitno usmerjajo svojo pozornost svetovni založniki. Barcelonska založba Gustavo Gilli tako namerava v monografski številki revije 2G, ki izide v drugi polovici leta, predstaviti Ofis Arhitekte.


Več:
>>Damdi
>>Sadar Vuga Arhitekti

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnež
Brez naslova, 8.5. 2006, 11:16

Super.Spodbuda za ostale arhitekte pri nas.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Damdi
>>Sadar Vuga Arhitektina vrh