info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
2. 5. 2006

Ciklus predavanj Maxa Risselade

Uredništvo
Fakulteta za arhitekturo ponovno vabi na ciklus predavanj teoretika moderne arhitekture Maxa Risselade. Začenja se jutri ob 17.00, s predavanjem ‘’Raumplan Versus Plan Libre’’. V sredo in četrtek ob 11.00 bosta sledili še dve predavanji.

Znani teoretik in publicist Max Risselada predava in uči na Tehnični univerzi v Delftu na Nizozemskem. Kot priznam strokovnjak za moderno arhitekturo in avtor številnih mednarodnih razstav bo predstavil del svojega raziskovalnega delovanja v sklopu treh predavanj.

Risselada je tudi študiral in diplomiral na Fakulteti za arhitekturo TU v Delftu. Leta 1969 je postal asistent Alda Van Eycka in med l. 1970-71 kot asistent delal v studiu Raya in Charlesa Eamesa v Los Angelesu. Leta 1972-85 se je kot asistent vodje Fakultete za arhitekturo vrnil na TU Delft, kjer je kasneje postal profesor. Leta 2000 je za svoje poglobljeno teoretično delo in metode dobil Leermeesterprijs, pomembno nagrado za dosežke na področju izobraževanja, ki jo podeljuje Univerzitetni sklad v Delftu. Z raziskovanjem moderne arhitekture se je začel ukvarjati že ob koncu 60. let, ko je pripravil razstavo "Architecture and Urbanism - USSR 1919-1932". Razstava je bila ena prvih na to temo v Evropi. Sledile so mnoge druge razstave, simpoziji in ostale aktivnosti.

1975
Razstava ”OSA, projects for the City”

1980
Razstava in publikacija: “Le Corbusier – Pierre Jeanneret: projects for the dwelling, 1917-1930”

1982
Razstava in publikacija “Jean Prouvé – constructor”, v muzeju Boymans van Beunigen v Rotterdamu ob priložnosti predstavitve nagrade Erasmus Jeanu Prouvéju.

1986
Razstava in publikacija “Raumplan versus Plan Libre” – soočenje dveh prostorskih konceptov, ki se pojavljata v arhitekturi Adolfa Loosa in Le Corbusierja.

1987
Razstava “L’Esprit Nouveau; Le corbusier and Industry”, ki jo je zasnoval kustos Stanislaus von Moos in arhitekturni del Max Risselada.

1992
Koordinator Masterclassa: “Ten Canonnical Buildings of the period 1945-1990” na Berlage Institut Amsterdam

1991
Predstavitev publikacije “Team X meetings” Alison Smithson na Fakulteti za arhitekturo TU Delft

1993
Koordinator Masterclassa ‘Tectonics and Representation of the public building” na Berlage Institut Amsterdam (skupaj s Kennethom Framptonom, Borisom Podrecco, Francisom Strauvenom, Colinom St John Wilsonom)

1994
Koordinator Masterclassa ‘Housing and the Public Realm” na Berlage Institut Amsterdam (skupaj s Petrom Buchananom, Juhanijem Pallasmo, Luizom Fernandez Gallianom)

1995
Razstava “Lina Bo Bardi”, ki jo je zasnoval kustos Marcello Ferraz na Fakulteti za arhitekturo TU Delft

1997
Razstava in publikacija in History Wall “Functionalism; Scharoun versus de OPBOUW” - konfrontacija dveh oblikovalskih metod s poudarkom na stanovanjski gradnji in urbanističnem načrtovanju v Berlinu in Rotterdamu po 2. Svetovni vojni.

2000
Razstava “Past Modernism; Three Moments in Dutch Postwar Architecture: Aldo and Hanny van Eyck, Herman Herzberger, Mecanoo Architects” na 4. Arhitekturnem Bienalu v Sao Paulu

2003
Predstavitev razstave in kataloga ‘Alison and Peter Smithson – from The House of the Future to a house of today’’ v Design Museum London

2005
Predstavitev razstave in kataloga ‘‘Team 10 – in Search of a Utopia of the Present’, Netherlands Architecture Institute v Rotterdamu

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
SPORED PREDAVANJ
9.maj 2006, Plečnikova predavalnica, 17.00
RAUMPLAN VERSUS PLAN LIBRE
Adolf Loos in Le Corbusier v dvajsetih letih 20. stoletja

10.maj 2006, Plečnikova predavalnica, 11.00
FUNCTIONALISM - ORGANIC VERSUS PRODUCTIVE
Hans Scharoun in Nizozemska arhitekturna skupina OPBOUW

11.maj 2006, Plečnikova predavalnica, 11.00
PLACE VERSUS SPACE
Aldo van Eyck ter Alison in Peter Smithson

na vrh