info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
10. 4. 2006

Vlada se ne odziva na pobudo za razvoj kobilarne in posestva Lipica

DKAS
Društvo krajinskih arhitektov je v torek, 4. aprila, na svoji spletni strani www.dkas.si objavilo poleg poziva širši javnosti tudi poziv strokovni javnosti k premisleku o razvoju posestva Lipica. Pozivu sta se takoj pridružila Zbornica za arhitekturo in prostor (zanjo predsednik dr. Viktor Pust) in Društvo arhitektov Ljubljana (zanjo predsednik Andrej Hrausky). S podporo ZAPS in DAL potrjujeta svoje stališče do pogojev načrtovalske prakse in priznavata pomen vloge javnosti v procesih sprejemanja odločitev o razvoju v prostoru.

Primer Lipice je samo eden v vrsti primerov, ki govorijo o tem, da se postopki načrtovanja posegov v prostor v Sloveniji nevarno poenostavljajo in zapirajo pred javnostjo. Pregleden način izbora rešitve, ki vključuje tudi javnost, je edini, ki stroki ponuja priložnost, da se verodostojno dokaže kot sposobna ustvarjalno in uspešno reševati probleme v prostoru.

Verjamemo, da si sorodne strokovne organizacije prizadevajo za kakovostno strokovno prakso in zato ne želijo, da bi se Slovenija odrekla že doseženi stopnji kakovosti prostorskega načrtovanja, ki se začne na strateški ravni, vključuje upoštevanje različnih razvojnih omejitev in usmeritev in konča na projektni ravni.

Glede na odziv medijev na naš poziv je skupen nastop strok lahko lepa priložnost, da pokažemo, kako razumemo pomen prostorskega načrtovanja. S tem tudi dokažemo, da se v tem medsebojno podpiramo, kar je lahko nastavek za nadaljnje dobro sodelovanje.


Več:
>>DKAS
>>Poziv k premisleku o razvoju posestva Lipica, TrajekT, 31.3.2006

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnež
Brez naslova, 12.4. 2006, 16:45

Danes, 12.4.06, okoli 16 ure popoldan, je bila na radio predvajana izjava dr. Brejca, kako je treba slediti sklepom vlade in izvajati to, kar vlada sklene, ne pa da si nekateri strokovnjaki predstavljajo, da , celo kot državni uradniki, delajo lahko nekaj mimo interesov vlade.....
Pa smo tam!!


Anonimnež
Brez naslova, 12.4. 2006, 16:50

Čudno res, da tako edinstveno naravno in kulturno-športno območje nezaživi turistično v polni meri s svojimi osnovnimi potenciali - to je konjereja, konjeniški šport, zgodovinsko kulturno izročilo, narava sama - saj ima v neposredni bližini veliko mesto, kot je Trst, pa tudi ostalo zaledje je dovolj blizu, v evropskem prostoru pa konjeniški šport tudi nima tako malo privržencev

Anonimnež
Brez naslova, 12.4. 2006, 16:54

Res je, brez strateško dobro izpostavljenih izhodišč, ki morajo postaviti na prvo mesto zgodovinsko-kulturni in krajinski spomenik in ga seveda ponuditi na ustrezen način v turistični mednarodni trg, lahko vse skupaj še bolj zavozimo, kot je že - uboga kobilarna Lipica nam je v svojem sedanjem stanju napol propadajočih zgodovinsko pomembnih objektov prej v sramoto kot v ponos...

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>DKAS
>>Poziv k premisleku o razvoju posestva Lipica, TrajekT, 31.3.2006na vrh