info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
31. 3. 2006

Skupna izjava o odprtju Roga za zainteresirano javnost

Začasni uporabniki in uporabnice prostorov tovarne Rog
V soboto, 25. 3., se je v zapuščeni tovarni Rog začela izvedba novega socialnega programa ter odprla pobuda za začasno uporabo tovarne z namenom izvajanja neprofitnih in neuveljavljenih dejavnosti.

Ne gre za klasično zasedbo prostora, temveč le za začasno spremembo njegove namembnosti. 7000 kvadratnih metrov, ki so v lasti Mestne občine Ljubljana in so že 15 let prepuščeni propadanju, nameravamo samoiniciativno usposobiti za neodvisno produkcijo nepridobitnih kulturnih in socialnih vsebin. Dokler MOL ne zastavi jasne strategije za reševanje problematike tega praznega prostora in ne začne z njenim izvajanjem, ga želimo odpreti za vse zainteresirane posameznike, posameznice in skupine, ki se ukvarjajo z neprofitno dejavnostjo na različnih področjih.

Kot neformalna mreža posameznikov in posameznic menimo, da je naše dejanje popolnoma legitimno in utemeljeno, čeprav zaenkrat brez uradnega dovoljenja. Spodbudila ga je Mestna občina s svojo pridobitniško mentaliteto, slabim gospodarjenjem in nekorektnim odnosom do naše iniciative. MOL je najprej v prostorih zapuščene tovarne Rog dovolil odprtje debate na temo tega neizkoriščenega prostora (s predavanji, razstavami projektov za revitalizacijo Roga nastalih na Fakulteti za arhitekturo, delavnicami, okroglimi mizami, itn.) z namenom konstruktivnega reševanja perečega vprašanja. Pol ure pred podpisom ustno že zagotovljene pogodbe o začasni uporabi prostora pa je to dovoljenje preklical.

MOL je svojo odločitev pojasnil z besedami, da je bila naša iniciativa zavrnjena zaradi telefonskih klicev okoliških prebivalcev in prebivalk, ki so se pritožili, češ da »nočejo imeti nove Metelkove za svojo sosedo«. Na tem mestu želimo poudariti, da izhodišča, na katerih temelji AKC Metelkova Mesto, podpiramo, vendar želimo v prostorih zapuščene tovarne Rog ustvariti drugačne načine delovanja, ki temeljijo na začasnosti in na dnevni dejavnosti ter ki bi vključevala lokalno skupnost in zadovoljevala njene potrebe. V ta namen smo se lotili čiščenja in tehničnega usposabljanja sicer popolnoma zanemarjenih in do nedavnega nefunkcionalnih prostorov. Menimo, da je samoiniciativen in samoorganiziran pristop nujno potreben v klimi netolerance in pasivnosti, v kateri lahko že en ali dva telefonska klica z našim namenom in načini delovanja neinformiranih posameznikov in posameznic paralizirata dejavnosti in načrte naše skupine začasnih uporabnikov in uporabnic prostorov zapuščene tovarne Rog, ki delujemo prostovoljno z namenom, da bi prispevali k dobrobiti širše skupnosti.

V sredo, 28. marca, nas je, začasne uporabnike in uporabnice prostorov v tovarni Rog, v spremstvu policistov obiskala Nuša Dolgan iz Oddelka za gospodarjenje z zemljišči MOL. Z njo smo se pogovorili o načinih začasne uporabe prostorov za nepridobitne dejavnosti. Gospa Dolgan je predlagala, da pripravimo natančen program delovanja in načrt nujne adaptacije prostorov tovarne Rog za zagotovitev varnosti uporabnikov in uporabnic. Oba dokumenta naj bi v ponedeljek, 3. aprila, na seji obravnaval Mestni svet. Zaradi slabih izkušenj z ustnimi dogovori z uslužbenci in uslužbenkami MOL v preteklih dneh smo želeli zagotovila, da nam bo, dokler pristojni organi mesta ne odločijo o naši iniciativi, dovoljena neprekinjena prisotnost v teh prostorih zaradi pridobivanja in priprave tehnične dokumentacije za varno uporabo objekta. Gospa Dolgan se je na ta predlog odzvala z ugotovitvijo, da mora preveriti možnosti za tak dogovor in da nas bo o odločitvi osebno obvestila. Nakar je odšla, na vhodu v območje zapuščene tovarne Rog pa je od takrat prisoten varnostnik zasebne varnostne službe G7. Ker nismo bili obveščeni o stališču MOL do predlaganega dogovora glede teh zagotovil, smo se odločili, da pokažemo našo pripravljenost na dialog in pripravimo natančen program delovanja ter načrt nujne adaptacije prostorov za zagotovitev varnosti uporabnikov, uporabnic, obiskovalcev in obiskovalk, kar pa hkrati pomeni, da moramo do nadaljnjega ostati prisotni v prostorih zapuščene tovarne Rog.

Dokler MOL ne najde rešitev za 7000 kvadratnih metrov neizkoriščenega prostora v Rogu, lahko ta prostor, namesto da je zgolj opuščen in neizkoriščen objekt v središču mesta, gosti ateljeje, glasbene, video ali grafične studie, gledališke in plesne dvorane, prostore za delovanje različnih društev, otroška igrišča, socialne in družbene dejavnosti, itn. Radi bi odprli javni prostor za povsem nepridobitne in neodvisne dejavnosti ter s tem prispevali h kvaliteti umetnosti, kulture, socialne varnosti, mišljenja in življenja mesta Ljubljane.

V prostorih zapuščene tovarne Rog, 29. 3. 2006, ob 21:00.


Več:
>>Tovarna Rog

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

aljaz
Brez naslova, 31.3. 2006, 17:20

vašo pobudo/akcijo absolutno podpiram!

Anonimnež
podpiramo, 2.4. 2006, 13:54

neohipije

anci
kontaki-info, 2.4. 2006, 22:41

Podporo, predloge, komentarje lahko posljete na zelo aktivno mailing listo:

roglist@druga.org
ali pa si ogledate spletno stran:

http://letusplay.net/rog/


Sara
Brez naslova, 2.4. 2006, 22:49

Sem z vami!

Anonimnež
rog, 3.4. 2006, 09:10

akademije v rog!!!!

Anonimnež
Odlična akcija, 3.4. 2006, 21:35

Samo ne akademij! Brez njih se v Rogu vsaj kaj dogaja! Akademije niso in niso nikoli bile vir kreativnosti ali ustvarjalnosti. Nove zamisli praviloma nastajajo nekje na robu priznanega.

jaka
Brez naslova, 4.4. 2006, 22:15

Dones smo kadili na oknu bloka na spodnji od priloženih fotografij. Po strehi objekta (Roga) je norelo cel kup 'otrok' in to cel dan. Ne rečem, da ni bilo videti zabavno, še bolj pa bo to ko bo nekdo nič hudega sluteč kam padel. Me zanima kake komentarje bomo poslušali potem?

anci
neinformiranost, 5.4. 2006, 22:51

1. sigurno dne 4.4 na strehi omenjenega objekta ni CEL dan norelo kup otrok, temveč cc. po 15.00 uri, ko so ljudje, novinarske ekipe začele ogledovati celotno zgradbo, pred 15.00 pa smo bili vsi skoncentrirani v 2 nadstropju, kjer se je pripravljal program za 2. skupscino in ostalo.
2. ker dne 5.4 ocitno enega glavnih dejstev ne ves, bi ti rada povedala, da je vse do nadaljnjega v uporabi zgolj in samo 1,2 in 3 nadstropje. vhodi v klet, vse strehe bo onemogocen, vhoda pot skozi pritljicje pa jasno oznacena in definirana.
3. ce te zanima kaj vec ali pa bi rad predlagal kako naj po tvoje poskrbimo za vecjo varnost pa si prisrcno vabljen na www.tovarna.org


jaka
Re: neinformiranost, 10.4. 2006, 17:50

Se opravičujem! Verjetno nismo kadili cigaretov in smo imeli zato vsi po vrsti privide.

Anonimnež
svašta..., 14.4. 2006, 15:42

Prosim vse vpletene 'aktiviste' naj temeljito premislijo svoj položaj v družbi in dejavnosti, ki jih vršijo. Ko bi obstajala vsaj sled logične povezave med realnostjo družbene problematike in aktivizmom kot odzivom na le-to! Mehanizmi, ki jih uporabljala 68-ta generacija so danes konvencionalni, če ne celo tradicionalni. Način tovrstnega postopanja zato v prvi vrsti smeši vse vpletene, nima artikuliranega idejnega izhodišča in ne premika stvari naprej.

martin
Brez naslova, 25.5. 2006, 14:39

Ne se hecat, samo se nadljnji korak nasproti ohranjevanju statusa quo in nerevitalizacije Roga. Tako kvaliteten prostor sredi mesta, na njem pa stojijo podirajoce se hale. Zadevo je najprej potrebno sanirati (vecja menufakturna poslopja) ostalo pa podreti in anmeniti drugim dejavnostim. Akademije so bile OK predlog, ker so svojevrsten generator dogajanja v mestu, vendar ne na tak nacin ampak generalno!

martin
Brez naslova, 25.5. 2006, 14:48

prosim za sledece popravke, tipkarski skrat, mikro tipkovnica :)
nadaljnji
naproti
nerevitalizaciji
manufakturna
nameniti


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Tovarna Rog
na vrh