info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
7. 3. 2006

Street Art v MGLC

Uredništvo
Mednarodni grafični likovni center pripravlja razstavo Street Art - Stensili, posterji in stikerji / Low-Tech re-akcija!, na kateri bodo prikazane najrazličnejše oblike in strategije predstavljanja tovrstnih oblik vizualnih intervencij v javnih prostorih.
Otvoritev razstave, na kateri bosta sodelovala tudi DJ Dado in DJ Borka, bo v sredo, 15. marca 2006 ob 20. uri.


Street art je v bistvu protisloven pojem: je umetnost, ki to noče biti; vidimo ga, ne da bi to hoteli; nastane čez noč, in tako tudi izgine; v urbani pokrajini je na ogled vsem, čeprav ga opaža in dojema le zelo specifično občinstvo. Street Art lahko jemljemo za umetnost, igro ali politično akcijo, ki vpliva na zaznavo okolja in spreminja našo mentalno podobo o okolju. Vpliva na psihologijo mesta, na občutenje mesta ter na podobo o njem, saj deluje proti njegovi potrošniško naravnani vizualni podobi, ki duši domišljijo, ker temelji zgolj na pasivnemu opazovanju.

Street art se pojavlja v urbanih središčih, na pomembnejših prometnih in cestnih povezavah znotraj mest in na mestnih vpadnicah, stenah mestnih stavb, pločnikih, ograjah, prometni infrastrukturi, postajališčih in spomenikih, na hrbtnih straneh prometnih znakov in semaforjev, žlebovih, na čez ulice razpetih kablih in drugih napeljavah, na zunanji ali notranji strani javnih prevoznih sredstev, na omaricah za električno napeljavo, na reklamnih izvoščkih in telefonskih govorilnicah, skratka povsod tam, kjer se srečujejo ljudje, ko hodijo drug mimo drugega, opazujejo, gledajo reklame, izložbe, potujejo od ene točke do druge. To so običajni prostori, ki povezujejo ljudi, street artistom pa pomenijo prostor svobodnega izražanja in kritičnega reflektiranja okolja, v katerega se umeščajo.

Street art je v bistvu tehnični termin in se razlikuje od drugih oblik urbane kulture in 'umetnosti ulice', kot so ulična gledališča, festivali, performerji, glasbeniki, zidne poslikave (murali), nenazadnje tudi grafiti. Street artisti se od grafitarjev razlikujejo po tem, da se bolj kot s spreji ukvarjajo s papirji, tiskarskimi napravami, nožki in drugimi pripomočki. Tako izpod njihovih rok nastajajo šablone, nalepke, izrezki (cut-outs), razni plakati, paste-ups, skulpture, itd.

Street Art se zadnja leta intenzivno pojavlja v vseh večjih slovenskih urbanih središčih. Najpogosteje naletimo na šablone in nalepke ob drugih šablonah, na stebrih, prometnih znakih ali zidovih. Ljubljanske ulice krasijo serije nalepk z motivom mačke v različnih položajih, miške, ekshibicionistične banane, živo roza nalepke, zajci, smrdeči drekci, čustveni dinozavri, samovšečni Snickersi, Tito, iztisnjene tube in stilizirani obrazi z afro pričeskami.

Na razstavi v Mednarodnem grafičnem likovnem centru se predstavljajo slovenski in mednarodni ustvarjalci. Space Invader iz Francije, Flying Fortress iz Nemčije, M-city iz Poljske in The London Police iz Nizozemske spadajo med uglednejše in najvplivnejše tovrstne tuje ustvarjalce. Na razstavi se jima pridružujeta še hrvaška avtorja Filjio & Kenova in slovenski avtorji Lele, Rone84, Ioke42, Sektion 1.3, Tacek, Zek Advance, Skrana, Ratt One in Ash.

Kustos razstave je Božidar Zrinski. Razstavo spremlja fanzin s tekstom Ulice govorijo avtorjev Mitje Velikonja in Mateje Fajt.

Razstavo so podprli Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo in raziskovalno dejavnost in donator Tobačna Ljubljana.
Medijski pokrovitelj je Radio Marš.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh