info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
4. 3. 2006

Wonderland v Ljubljani

Uredništvo
Wonderland je arhitekturna razstava, ki od junija 2004 potuje skozi 9 evropskih držav. V vsaki državi se razstava poveča: skupinam, ki so bile predstavljene na predhodnjih razstavah, se pridruži 11 skupin iz države gostiteljice. Ljubljana je njena osma postaja. Predstavila bo delo 99 skupin.

Evropska turneja se je začela leta 2004 v Bratislavi (Slovaška). Predstavila je delo 11 avstrijskih in 11 slovaških arhitekturnih skupin. Sledile so razstave v Pragi (Češka), Berlinu (Nemčija), Amsterdamu (Nizozemska), Parizu (Francija), Benetkah (Italija) in Zagrebu (Hrvaška). Junija 2006 se bo razstava vrnila na izvorno lokacijo z deli 99 evropskih arhitekturnih skupin.
Ljubljanska razstava bo od 11.marca do na ogled v Pasaži Maximarketa.

Wonderland se je začel s predstavitvijo tekočega dela enajstih avstrijskih arhitekturnih skupin na Dunaju. Uspeh razstave v Avstriji je spodbudil nadaljevanje projekta v obliki evropske turneje. V vsaki od osmih držav - Slovaška, Češka, Nemčija, Nizozemska, Francija, Italija, Hrvaška in Slovenija - je bilo k sodelovanju in predstavitvi trenutne individualne produkcije povabljenih 11 skupin.

Razstava Wonderland je zasnovana kot ‘potujoča krajina’ - sestavlja jo 440 razstavnih panelov, ki se imenujejo pixli. Skupno število pixlov oziroma kvadratov ostaja enako na celotni turneji, medtem ko število skupin narašča v vsaki državi. Razstavni teritorij se torej postopoma deli na manjše dele: v Bratislavi je na primer imela vsaka skupina 20 kvadratov, v Ljubljani pa se bo vsaka izmed 99 skupin predstavila s štirimi. Na ta način so skupine primorane osredotočiti se na bistvene aspekte svojega dela.

Wonderland Slovenija - Arhitektura gre v javnost.
Z namenom preseči specifični status arhitekturne razstave, namenjene predvsem strokovni publiki, je v Ljubljani razstava postavljena v zelo obiskani pokriti pasaži, ki povezuje nakupovanje, kulturo in poslovno dejavnost. Niz nacionalnih otokov razkriva široko evropsko produkcijo splošni javnosti, ki lahko preveri ponujeno na ogled ali pa gre samo mimo. Izmed 99 skupin predstavlja 11 nacionalnih skupin svoje delo s poudarkom na grajeni arhitekturi, ki kaže inovativne interpretacije lokalnih posebnosti in pogojev.

Od slovenskih skupin se bodo predstavili Bevk in Perivić arhitekti, Dekleva Gregorič arhitekti, Elastik, Enota, Arhitektura Krušec, Maechtig Vrhunc arhitekti, Monochrome, Ofis, Jože Peterkoč, Maruša Zorec, Marjan Zupanc.

Otvoritev razstave:
11.marec ob 19.00 v Pasaži Maximarketa

Delavnica ‘Positions’
11. marec 2006 ob 10.00 v prostorih Mestnega muzeja
Delavnica bo orisala stanje mlade arhitekturne prakse v Sloveniji.
Moderatorka: Maja Vardjan

Prijave: pošljite e-mail na office@wonderland.cx z naslovom ‘Application for WONDERLAND workshops in Ljubljana’. V prijavi navedite svoje ime, poklic, e-naslov in telefonsko številko.

Odprti dialog
10. marec ob 18.00 v Pasaži Maximarketa
Maja Vardjan: Predstavitev sodobne slovenske arhitekture:

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

j02
Brez naslova, 5.3. 2006, 17:04

Pa sej to ni res!!!!!!!!

Pozivam vse, ki so odgovorni za razstave, naj prosim prenehajo publicirati slovensko arhitekturo in naj se raje osredotočijo na presežke iz tujine. Na tak način, bi medtem, lahko naši 'bedni' avtorji celo ustvarili kaj pametnega, ker se jim nebi bilo treba ukvarjati s samošpodobo, samopubliciranjem ipd. To mislim namreč popolnoma resno. Pomislimo kolikokrat smo že videli omenjene projekte? Približno tolikokrat kot televizijske reklame? Televizijskih reklam ne morem več gledat - vmes prestavljam kanale... toliko o večji fleksibilnosti televizorja....


j02
še to..., 5.3. 2006, 17:05

WONDELAND MY ASS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

luka
Brez naslova, 6.3. 2006, 10:25

S promocijo je sicer vse OK, ker ljudje nekako morajo vedeti kdo si in od kod prihajas ipd. Me pa zanima kdo je spet tisti vrli trot, ki je uspel narediti selekcijo. Se vprasam zakaj izbori za take razstave niso javni, selekcijo pa naj naredijo tuji zirantje, da ne bi gledali kar naprej enih in istih "PRESEŽKOV"!

zakaj in kako
spet lepi rendri, 7.3. 2006, 09:01

zakaj res elastik,
pa monokrom ...

v cem je presezek?


rb
dobra arhitektura, 7.3. 2006, 09:05

Nic me ne moti, ce vidim dobro arhitekturo veckrat.
Drugo je ce nimas kaj pokazat.


skv
Brez naslova, 7.3. 2006, 10:24

Trenutna slovenska produkcija je v tujini zelo zanimiva in kar bo na razstavi je seveda rezultat kar trdega dela. Slovenija se ne more predstavljati z couch potato arhitekti, katerih je v tej slo-kotlini kar 95%.

stanko
promocija_selekcije, 7.3. 2006, 11:11

Od kod, se sprasujem, toliko gneva? Tudi tuji zirantje bodo izbirali med tisto arhitekturo, ki se promovira, katere avtorji se poleg izvedbe ukvarjajo tudi s predstavljanjem svojih projektov na druge načine. Pa še to, kaj naj bi bil sploh javni izbor? Ko človek tole bere dobi občutek, da si nekateri želijo, da se ne bi dogajalo nič, ali pač svaštarnica brez repa in glave. Pa saj je priložnosti /sredstev, vabil// za "kazanje" kolikor hočete: razstava dal, rastava zaps, objvaljajo hiše pa ambient pa Abeseda in AB ... in nenazadnje tudi Dnevnik in včasih celo Delo.
Res ne vidim problema, razen v tem, da nekatere po svetu vodi zavist in želijo, da to vedo še drugi. Srečno.


j02
Brez naslova, 7.3. 2006, 12:12

Gre za arhitekturo, ki zelo konvencionalno in predvsem preverjeno kopira tuje vzorce in jih ovite v celofan prodaja kot zadnji izum človeštva ubogi Sloveniji. Žalostno je da se nam celo v globalizaciji vse dogaja z deset in več letnim zamikom! To so ljudje, ki niso sposobni zavzeti stališča, ki 'nimajo' lastnega mnenja, njihova edina ideologija je oportunizem. Razumljivo je, da iz, intelektualno tako revnega, okolja ne more zrasti kakršen koli presežek.

rb
ne razumem, 7.3. 2006, 13:50

Gnev je res odvec, ni pa odvec vprasanje, kaj pocnejo v wondrlandu arhitekti brez pametnih realizacij. Prav gotovo ne zastopajo Slovenije pac pa sebe. Razen ce je nase sporocilo, da je pri nas pac dosti tega.

ibro
D.R.S.S.H., 7.3. 2006, 14:45

Dobra Roba Se Sama(o) Hvali ?

jakaV
še tole..., 7.3. 2006, 20:30

Glede na 'esej', ki razlaga smoter in poslanstvo Trajekta pod rubriko ID se mi zdi etično sporna samoporomocija arhitektov Bevka, Peroviča, Dekleve, ki so med drugimi del t.i. 'zavoda za prostorsko kulturo'. Glede na zgornje komentarje bi prej rekel, da jim nekako manjka prostora za oglaševanje in posledično izkoristijo portal, ki se deklarira za neodvisnega, demokratičnega ipd.

dejan
replika, 8.3. 2006, 01:21

Ampak tole je pa res svinjarija! Bolj očitno že kar nebi moglo bit kot je.

Ob tej priliki bi bilo zelo pošteno iz strani uredništva, da obrazloži zakaj so na strani izključno projekti članov Trajekta????????

Lepa hvala


matejr
enkrat ali veckrat, 8.3. 2006, 20:37

preberi se enkrat (ali veckrat) komentar skv-ja.

miha
Brez naslova, 11.3. 2006, 23:05

Zares grte za izrazito nenačelno dejanje, ki jemlje kredibilnost trajektu. Če ne drugega bi uredništvo lahko vsaj odgovorilo. Aroganca ni vedno najprikladnejša rešitev.

mc01+
Brez naslova, 13.3. 2006, 13:06

Tisti, ki se niste udeležili otvoritve, še posebej pa predavanj in delavnic v soboto, se raje vzdržite komentarjev. Sploh prispevek "zakaj in zako". Odgovor bi lahko dobil na licu mesta, pa te po mojem ni bilo tam. Zato bodi raje tiho! Tam bi namreč najbolje izvedeli, da projekt Wonderland ni neka "lokalna" stvar, temveč ga sponzorirajo in organizirajo Avstrijci in EU. Selekcija je bila narejena v dogovoru z njimi. Torej gre ravno za to; za zunanji pogled na slovensko situacijo. Sploh pa namen Wonderlanda ni promovirati določenih birojev, temveč vzpostaviti arhitekturno produkcijo na mreži. Kar pomeni sodelovanje med različnimi evropskimi biroji npr. na natečajih, projektih, ipd. akcijah.
Vsem tem slovenskim arhitektom, ki jih žuli zelena zavist predlagam, da premislijo in si odgovorijo, kaj so sami naredili v smislu aktivnosti, povezovanja ipd.? Zdi se mi, da vsi čakajo na "Dogodek v mestu Gogi", ko pa se zgodi, se čudijo, zakaj jih ni zraven. Kaj ni to bolno in patetično? Predlagam akcijo, namesto jamranja.


a
z, 14.3. 2006, 21:34

tale promovirana arhitektura se spreminja v lasten stereotip. vse kar se vidi so samo še lepe dolgočasne slikce lepih dolgočasnih arhitektov. in nekateri se zmrdujemo, drugi se zmrdujejo nad zmrdovanjem. kot vedno. hvalabogu za trajekt.

zakaj in kako
opravicilo mc01+, 16.3. 2006, 22:54

Sele danes smo po TV izvedeli kako gre ta rec, za moje neznanje se iskreno opravicujem. Spela in Tina sta brez dlake na jeziku povedali, da gre za MREZO. Mrezo poznanstev, ki seveda temelji na dejstvu, da zelis nekomu ugajati in drugemu se ne zameriti. Odgovora na moje vprasanje, zakaj Elastik in Monokrom, torej ni iskati v polju morebitnih presezkov, pac pa v omenjenih relacijah med znanci.
LP, in veliko uspeha se naprej.

P.S.
Urednistvo pa prosim, da v najavah podobnih prireditev opozori, kadar gre za familiarne ali podobne piknike.


mc01+
zakaj in kako, 17.3. 2006, 13:29

Vidim, da te pestijo veliki čustveni problemi. Kaksen bi bil torej tvoj izbor, poimensko, tvoj objektiven in merodajen izbor? Pa prosim, da v njem ni nobenega tvojega poznanega!
Hitro bos namrec prisel do sklepa, da se v podalpski dezelici vsi poznamo med sabo. Po drugi strani zelo malo vemo eden o drugemu. Vemo to, kar so nam povedali drugi. Zanasamo se na tuja mnenja in oznacbe. Svetujem en snel kurs poznavanja domacih logov.


zakaj in kako
bobu bob, 18.3. 2006, 03:19

... zdaj ze govorimo o pravih receh. Kaksen bi bil moj izbor, sploh ni pomembno, parvim pa, da se rece bobu bob in ne kaj drugega(sodobna slovenska arhitektura, six pack ... ipd). In seveda ne prihajam iz Marsa, zato vem, kaj govorim. Prava arhitekturna kritika pri nas sploh ne obstaja, zato posebej lepo pozdravljam Trajekt in tole forumu podobno izvajanje. V vecini nasih publikacij gre v pretezni meri za leporecje o tem in onem, problematizira se o splosnih temah ... ko pa beseda med arhitekti nanese na delo kolegov, to hitro oznacimo za fovsijo (ki je seveda tudi ne manjka), zato je konstruktivna kritika posebej na mestu. Mc01+ prosim, da mojo pripombo razumes v konstruktivnem smislu.

mc01+
re-bobu bob, 20.3. 2006, 14:10

Zakaj in kako, strinjam se s tabo, da v podalpski dezelici primanjkuje konstruktivne kritike. Verjamem namrec, da taksna kritika pripomore k boljsemu delu arhitektov. Vendar pa se ne strinjam s tvojim izvajanjem, ker kritiziras apriori. Torej te prosim za konstruktivno kritiko oz. mnenje, kaj imas proti monochromu in elastik? Morda je na mestu, da konstruktivno kritiko naslovis kar na doticne.
Poleg tega lahko na tem mestu zacneva konstruktivno debato o tem, kaj je to presežek v arhitekturi. Kar takoj vprašanje. Ali je presežek definiran z realizacijo ali pa s poiskusom raziskovati, presegati meje znotraj znanega? Je torej presežek povezan z inovacijo ali pa morda zgolj z ponavljanjem že znanega? Če je torej odgovor na vsaj eno izmed vprašanj za inovativnost in raziskovanje, kaj potem v izboru delajo vsi ostali, razen Elastik in Monochrome? (to zadnje je stimulans, ki naj te odlepi od stereotipnega nacina razmisljanja oz, naj te spodbudi k razmisljanju o presezku v arhitekturi)


zakaj in kako
bob, bob, bob ..., 20.3. 2006, 23:20

Zdaj se seveda ze ponavljamo, kdo je najlepsi, najboljsi ... v tej smeri ni resitve. Tudi presezki so za ene to, druge ono ... ne bi o tem!
Vendar v napovedniku urednistva pise, da bo poudarek na grajeni arhitekturi, kar me je nekoliko zmedlo, saj grajena arhitektura ni ravno najmocnejsi adut omenjenih dveh birojev, ce se ne motim? Ce bi bilo govora o t.i. raziskavah in podobnem, ne recem tako pa ... spet po domace! (glej zakaj in kako/opravicilo mc01+) LP!


ta-zafrustrirani
čas je že, 21.3. 2006, 10:31

Mislim, da je že skrajni čas, da vsi, ki se pritožujete nad raznoraznimi izbori arhitekturnih razstav naredite svojo. Glede na suverenost Vašega pisanja bi rekel, da imate veliko za pokazati. A ni res?
p.s. ko vas takole gledam kako pljuvate drug čez drugega vidim samo eno. Arhitektom bi nedvomno slo veliko bolje ko bi malo bolj drzali skupaj.


zakaj in kako
da ne bo nesporazuma, 21.3. 2006, 15:53

se sploh ne pritozujem, pac pa opazam zanimive ponavljajoce vzorce, ki nekoliko motijo podobo slovenske arhitekturne scene. Na splosno pa mislim, da se stanje celo izboljsuje. Lep pozdrav in veliko uspeha vsem!

Anonimnez
Brez naslova, 10.1. 2007, 20:02

Pojdite raje malo popravit novo Matematiko. Nenehno raztrgana zunanja senčila, nepravilno položeni podi, smrdeči plastični materiali v sobah, ki se jih ne da ustrezno prezračiti, po nepotrebnem manjkajoča okna na stopnišču, vrata s ključavnico, ki je 10 cm od tal, vrata, ki se odpirajo, tako da zadevajo v luč na stropu, slabo prezračevanje, hkratne prenizke/previsoke temperature po stavbi. To mi pripovedujejo uporabniki. Res škoda.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Več:
>> www.wonderland.cx
>> razstava wonderland - online

Arhitektura Krušec


Bevk in Perović arhitekti


Enota

na vrh