info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
28. 2. 2006

Nextroom in CEDARCH

Andrej Hrausky
Avstrijski arhitekturni spletni portal Nextroom je pričel izvajati program CEDARCH-Central European Database of Architecture, s katerim naj bi pokrili tudi arhitekturo sosednjih dežel. V svoj arhiv je uvrstil prvih 24 projektov slovenskih arhitektov.

Nextroom od leta 1996 pripravljajo na Dunaju. Doslej je pokrival le avstrijsko arhitekturo, natančneje, dela, ki se nahajajo v Avstriji. Leta 2004 so z namenom prikazovanja arhitekture sosednjih držav poizkusno uvedli program CEDARCH - Central European Database of Architecture. Oktobra 2004 so pričeli sodelovati s Slovaško Akademijo znanosti in na spletnih straneh je že mogoče najti izbor sodobne slovaške arhitekture, ki ga je pripravil umetnozgodovinski oddelek akademije.

S finančno pomočjo Ministrstva za kulturo je lani k projektu pristopil tudi Arhitekturni center DESSA iz Ljubljane in za začetek pripravil 24 arhitekturnih projektov, ki so bili novembra 2004 predstavljeni na razstavi "Baustelle Slowenien" v Berlinu. V teh dneh se ta dela že postopoma pojavljajo na straneh Nextrooma, v kratkem pa bo ob tej priložnosti na Dunaju organizirana tudi tiskovna konferenca.

Postopoma se bodo prvim 24. projektom pridružili še drugi, saj zaenkrat rezerviran prostor predvideva do 100 objektov. Namen projekta je seveda seznanjanje s stanjem v slovenski arhitekturi, pričetek objave na spletu pa sovpada z akcijo "Architekturschwerpunkt 2006: Slowenien". Ta se bo odvijala večinoma v Grazu, njen namen pa je razširiti vedenje o sodobni slovenski arhitekturi na različne načine: s pomočjo Nextrooma, z intervjuji na spletnem časopisu GAT, s predavanji in pogovori v Haus der Architektur v Grazu, kot zaključek pa naj bi sledila ekskurzija graških kolegov v Slovenijo.

Pobudnik te akcije je mladi biro AKSL, prvi razgovor v Haus der Architektur v Grazu pa naj bi bil 29. marca. Na njem bodo nastopili: biroja AKSL ter Dekleva & Gregorič, razgovor pa bo vodil Andrej Hrausky.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

opazovalec
ignoranca, 1.3. 2006, 08:32

šolo v Rinži pri Kočevju (eksterier v prvem planu) je oblikovala krajinska arhitektka Ana Kučan. Korektno bi bilo, da se pri predstavitvi projektov omenijo vsi sodelujoči, se vam ne zdi?

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Nextroom je avstrijski arhitekturni informacijski spletni portal, ki nudi podatke o zgrajenih stavbah, natečajih in raznih dogodkih.

Več:
>>www.nextroom.at/

Šola ob Rinži v Kočevju (iz izbora)
Arhitekti:
Nicholas Dodd, Tadej Glažar, Arne Vehovar, Vasa J. Perović
Krajinska arhitektka:
Ana KučanPočitniški kompleks Nebesa (iz izbora)
Arhitekti:
Rok Klanjšček, Klemen Pavlin, Aljaž Lavrič


na vrh