info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
28. 2. 2006

Razstava fotografij Form and Nonform

Uredništvo
V razstavnem salonu Arcadie v Ljubljani bo 2.marca ob 19h otvoritev potujoče mednarodne fotografsko arhitekturne razstave Form and Nonform, na kateri sodelujejo češki, madžarski, poljski, slovaški in slovenski fotografi.

Razstava je nastala v sklopu kulturne platforme, ki jo organizirajo zunanja ministrstva Avstrije, Češke, Madžarske, Poljske, Slovaške in Slovenije. Izbrane fotografije prikazujejo sodobno arhitekturo omenjenih dežel skozi subjektivni objektiv fotografov.

Slovenijo po izboru kustosinje Maje Ivanič zastopata fotografa Blaž Budja in Miran Kambič. Na njunih fotografijah se na témo »Teksture« predstavljajo projekti, ki so jih zasnovali arhitekti Miloš Florjančič, Matej Blenkuš, Domen Fras, Majda Kregar, Miha Kerin, Edo Ravnikar ml., Matija Bevk, Vasa J. Perovič, Mojca Gužič Trplan, Gregor Trplan, Enota, Nande Korpnik, Andrej Kalamar, Polona FilipičMatej Kučina, Marko Studen, Matej Vozlič, Vesna Vozlič, Savin Sever, Lojze Drašler in Jože Plečnik.
Razstava, ki sta jo v Ljubljani organizirala Arcadia.Lightwear in Maja Ivanič, bo odprta do 31.3.2006, od 9h do 16h v razstavnem salonu Arcadie, Tržaška cesta 222, Ljubljana.

'Razstava »form and nonform« s fotografijo raziskuje odnose med stavbami in njihovim okoljem v srednjeevropskem prostoru. Včasih opazujemo arhitekturo glede na okolje, včasih pa nasprotno gledamo na okolje skozi podobo stavb. Ni stavbe, na katere podobo ne bi vplivalo tudi okolje, in ni okolja, ki ne bi odražalo videza v njem zgrajenih stavb. Stavba in okolje razkrivata drug drugega.
Stavbe lahko povsem dojamemo samo v njihovi stvarni pojavnosti, fotografija pa obravnava arhitekturo skozi osebni filter. Izbrani netradicionalni slikovni formati sicer povečujejo občutek odtujitve, a hkrati poudarjajo druge vidike resničnosti.'

Zsolt Gunther, glavni kurator in oblikovalec razstave

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

007
Brez naslova, 3.3. 2006, 01:27

spet ena izmed mnogih predolgočasnih razsav, ki so sicer tehnično dovršene, nimajo pa kaj pametnega za povedat!!!!!!!!!!! problem celotne slovenske kulture????

kot so že enkrat omenili: trajekt tone oz. je že potonil!!!!!!!!!!


j02
Brez naslova, 5.3. 2006, 16:58

Mogoče je zgornji komentar preoster, vendar menim, da ni popolnoma neosnovan. Avtorska fotografija arhitekture iz tujine je popolnoma neprimerljiva z našo, ko tudi arhitektura kot taka. Kljub temu je neresno postavljati Budjo ob bok Kambiču, ker je slednji neprimerno kvalitetnejši avtor, prvi pa le eden v nizu mladih nekreativnih povzpetnikov.
Na žalost sama razstava kot celota ni ambiciozna, ker ponovno nagovaraja le določene tranzicijske travme in nima potencila za prodor na zahod.


aljaz
Brez naslova, 5.3. 2006, 19:04

odlične fotografije, res... ne menita se za komentarje zafrustrirancev!

miha
Buuuuuuuuu, 7.3. 2006, 12:26

Totalen trash.........slabše razstave paše v življenju nism vidu........ja vajnim prjatlčkom je najbrž že všeč........sam dejmo si nalit čistga vina?..........a to dejansko resno mislita da so dobre fotke????.........upam da je vse skupi velika fora.......ker pol pa svaka čast!!!!!!!!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Fotografija: Blaž Budja


Fotografija: Miran Kambič


Fotografija: Blaž Budja


Fotografija: Miran Kambič

na vrh