info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
21. 2. 2006

Pogovarjanja/Conversations/Conversas

Uredništvo
V Galeriji Škuc poteka mednarodni projekt Pogovarjanja / Conversations / Conversas, ki sta ga zasnovala kustosa Bojana Piškur in Ricardo Basbaum iz Ria de Janeira. Projekt združuje raznolike posamezne ustvarjalce in skupine, med drugim tudi skupino TEMP, v kateri delujejo študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo.

Projekt raziskuje načine razmišljanja o delovanju, povezovanju in refleksiji v umetnosti in širši v družbi. Pri tem ustvarja svojevrsten socialni prostor, kjer ne gre za eno samo govorico resnice, ampak za sposobnost sprejemanja mnenj drugega.

Romano iz Ria de Janeira raziskuje radio in možnosti različnih oblik komunikacij, ki jih ponuja – za Pogovarjanja je pripravil radijsko oddajo, ki z oddajanjem preko interneta združuje fragmentirane prispevke več umetnikov, ločenih z razdaljo.

Daniela Mattos iz Ria de Janeira in Franci Purg predstavljata skupni projekt, ki je nastal, ne da bi se umetnika prej kdajkoli srečala. Projekt obravnava koncept oddaljenosti, ki obenem tudi zbližuje. Umetnika sta si po elektronski pošti izmenjevala kratke videe njunih vsakdanjih 'poti'. 'Vizualna pogovarjanja' o vsakdanjosti so postala nekakšna rizomatska razmerja med umetnikoma in orodje samorefleksije.

Alex Hamburger iz Rio de Janeira raziskuje poezijo v smislu njene vizualne in zvočne govorice. Zanimajo ga dosežki na področju intersemiotike - možnosti interakcije med različnimi estetskimi govoricami, s katerimi je oblikoval lastno prepričanje o poeziji.

Marssares iz Ria de Janeira zaradi ‘razlogov humorne narave’ premika zvok.

Jože Barši raziskuje neobvezno, vsakodnevno pogovarjanje, ki ga izvajano kjerkoli - na otvoritvi, na cesti. “Small talk je nekaj, kar na prvi pogled nima nobenega smisla. Je pogovarjanje v celotnem razponu nefunkcionalnega: naj bo to pozdravljanje ali prostodušno klepetanje s sosedi.“ Vendar umetnik ne razglaša kramljanja na otvoritvi za svoje umetniško delo. Pravi, da žal nima pojma kako bi idejo formaliziral in se odloči za 'to do nothing is sometimes a good solution’.

Slovenska skupina TEMP je galerijo transformirala v delovni prostor, kjer potekajo raziskave, delavnice in okrogle mize. Pod drobnogled so vzeli Staro Ljubljano in njene prazne prostore. Galerija je obenem informacijsko središče, kjer se zbirajo informacije o teh prostorih in tvorijo rastočo podatkovno bazo. Baza bo navdih urbanim intervencijam, ki se bodo postavljale okoli Škuca in znotraj mreže praznih prostorov starega mesta. Združevanje in medsebojno mrežno delovanje je stalna tema projekta TEMP, zato je v Škucu vzpostavljena začasna struktura različnih društev, skupin in posameznikov, ki spodbuja načine kreativne komunikacije in ustvarjanja.


Program skupine TEMP

22.2.2006 ob 20h
Okrogla miza: ?artivizem=art+aktivizem?

Kdaj in kako aktivizem vstopi v polje umetnost? Kdaj in kako se umetniške akcije opredelijo kot aktivistične? Kdaj, zakaj, za koga in kako nastajajo akcije, kdo, kaj in zakaj ustvarja, ter kako se te prakse manifestirajo v družbenem okolju? Kako lahko umetnost zaobide družbeno opredelitev prostorov namenjenih umetnosti? Kako lahko umetnost vzpostavi hibridni medprostor interdisciplinarnega in se ogne osnovni razdelitvi družbenih prostorov? Artivizem – nov kanon v umetnosti?

28. 2.2006 ob 18h
Odprti sestanek vseh zainteresiranih skupin in posameznikov na temo praznih prostorov v stari Ljubljani in sprehajalni ogled.

3.-5.3.2006
Strip in grafiti delavnica pod mentorstvom Komikaze mreže iz Zagreba

Komikaze je mreža za širjenje stripa na internetu, ukvarjajo pa se tudi z elektronsko in tiskano / fotokopirano distribucijo stripov mladih avtorjev iz različinih držav jugovzhodne Evrope. Projekt je nastal 25.5.2002 v Zagrebu in je do sedaj izdal dela šestdesetih avtorjev iz desetih držav, ki so arhivirani na http//www.jedinstvo.hr/komikaze. Do zdaj je bilo izdanih devet številk e-zina Komikaze, dva cd-roma, dvajset fanzinov, dva avtorska fanzina (Dunja Janković in Ivana Armanini) in tri strip revije. Orgariziranih je pa bilo tudi dvajset delavnic stripa in štiriinštirdeset razstav na Hrvaškem, v Franciji, Srbiji, Bosni in Sloveniji. Koordinatorka in ena izmed avtorjev: Ivana Armanini.

4.3. ob 20h
Koncert skupine Tigrova mast
iz Zagreba

8.3.2006 ob 20h
Okrogla miza: Začasna raba v stari Ljubljani
– potenciali in možnosti
Diskusija o nepremičninski logiki starega mestnega jedra, možnosti revitalizacije praznih prostorov skozi začasno rabo in mnenju mestne občine do lokalnih problemov centra Ljubljane. Svoja mnenja bodo predstavili lastniki, potencialni uporabniki in mestni načrtovalci.

10.3.2006 ob 18h
Predstavitev rezultatov raziskave stare Ljubljane v okviru projekta Lokacija.info.


 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Projekt Pogovarjanja / Conversations / Conversas sta zasnovala kustosa Bojana Piškur in Ricardo Basbaum iz Ria de Janeira. Odvija se v Galeriji Škuc med 7. 2. – 10. 3. 2006. Projekt je del večjega projekta On Difference #2. Podprli so ga Kultura 2000, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, MOL - Oddelek za kulturo Ljubljana. Medijski sponzor je Radio Študent, Ljubljana.

Več:
>>www.wkv-stuttgart.de

Pogovarjanja/Conversations/Conversas


Temp: prazni prostori v stari Ljubljani


Temp: Emocionalna karta
na vrh