info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
30. 1. 2006

Ready 2 Change in Prvih osem let

uredništvo
Zavod Maska in Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. sta pred kratkim v okviru zbirke Transformacije izdali dve novi publikaciji: zbornik projekta Ready 2 Change in Prvih osem let , ki dokumentira osemletno delovanje galerije P74.

Zbornik Ready 2 Change je knjižni dokument istoimenskega projekta, ki sta ga Urška Jurman in Polonca Lovšin spomladi leta 2004 izpeljali v prostorih Centra in Galerije P74 v Ljubljani. Zbornik je hkrati dokumentacija in nadaljevanje kompleksnega projekta, katerega rdeča nit je raziskovanje in predstavitev možnih bivanjskih alternativ in samosvojih pristopov do sistemov, v katere smo vsakodnevno vpeti. Pri tem se avtorici in urednici osredotočata na principe neformalne, začasne in samooskrbne arhitekture, alternativne uporabe energije, paralelne ekonomije, samoorganizacije in medsebojnega sodelovanja ter na princip »naredi sam«.

V zborniku so besedila Polonce Lovšin in Urške Jurman, Andreja Detele: Električna vozila nove generacije, Marjetice Potrč: Caracas – Neformalno mesto in neformalna ekonomija , Janeza Koželja: Razvrednoteni prostori v mestu, Janeza Koželja in Marjetice Potrč: Diskusija, Mateje Medvedič: Efemerno v arhitekturi ali od teorije do taktike, Jožeta Baršija: Zaznavanje je začetek delovanja, Marka Pogačnika: Med OHO in Družino v Šempasu, Oliverja Kochta-Kalleinena: Mikrodržavice – od utopičnih skupnosti do vesoljskih naselbin, Igorja Zabela: Individualni sistemi in cyme: cym doma.

Druga publikacija, z naslovom Prvih osem let predstavlja prvi pregled osemletnega delovanja Centra in Galerije P74 v Ljubljani, bogato ilustriran na okoli 160 straneh, z izborom najpomembnejših projektov s pripadajočimi teksti, bibliografijo in celotno kronologijo dogodkov in razstav. Prvih osem let predstavlja pester in zanimiv vpogled v najaktualnejše tokove vizualne umetnosti od druge polovice devetdesetih let do danes.

Center in Galerija P74 je eden najaktivnejših centrov za sodobno umetnost v Ljubljani. V zadnjih osmih letih je predstavljal programe sodobne umetnosti in kulture, ter podpiral inovativno produkcijo mladih domačih in tujih ustvarjalcev ter kustosov. Program Centra in Galerije P74 je usmerjen v prezentacijo, študij in promocijo sodobne vizualne umetnosti, performansa, novih medijev in eksperimentalne glasbe. V zadnjih letih je prerasel v eno osrednjih nevladnih institucij, ki širi znanja, promovira inovativne modele sodobne kulture in umetnosti, ter aktivno ustvarja nove mednarodne povezave.

Več:
>> www.zavod-parasite.si
>> www.maska.si

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>> www.zavod-parasite.si
>> www.maska.si
Ready 2 change - zbornik
na vrh