info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
20. 1. 2006

Parametrična arhitektura med svetom idej in realnostjo
V Ljubljani bo v ponedeljek, 23. januarja, ob 20. uri, v Galeriji Dessa otvoritev razstave Parametrična arhitektura. Na ogled bodo projekti, ki so nastali na Berlagejevem inštitutu v Rotterdamu, s katerim redno sodeluje tudi Rem Koolhaas, študentje pa prihajajo na inštitut z vsega sveta. Na razstavi bodo poleg avtorjev iz Slovenije med drugim na ogled tudi dela arhitektov iz Azije in J Amerike. Predstavljeni bodo različni prototipi javnega urbanega pohištva - „public urban furniture”, kot so klopi, ulična razsvetljava, smetnjaki, stojala za kolesa, postajališča javnega prevoza, ...

Pred otvoritvijo razstave bodo v ponedeljek od 17.ure dalje na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani tri predavanja. O kritični geometriji bo predaval Igor Kebel, (Elastik, Amsterdam), o razmišljanju množic Peter Trummer, (Berlage Institute, Rotterdam), o parametričnem urbanem pohištvu pa Miha Čebulj in Lovrenc Cvetko iz Ljubljane. Na predavanjih bodo podrobneje predstavljena razmišljanja, ki predstavljajo izhodišča povezovalnemu načrtovanju ter parametričnemu oblikovanju. Predstavljeni bodo pogledi, kako lahko parametrična arhitektura, kot aktualna tema arhitekturnih strokovnih debat, prispeva k naprednejšemu snovanju arhitekturnih objektov ter kvalitetnejšemu urejanju urbanega prostora.

Razstava "Parametrična arhitektura" predstavlja projekte izdelane v zaključnem letniku (2004/2005) na Berlage Institute-u, podiplomskem laboratoriju za arhitekturo v Rotterdamu. Rezultat raziskovalnega dela v studiu "Associative Design and Manufacturing", ki sta ga vodila Bernard Cache in Peter Trummer, predstavljajo različni prototipi javnega urbanega pohištva.

Razstava "Parametrična arhitektura" predstavlja najnovejše načrtovalske metode, ki črpajo iz sodobnih teoretskih arhitekturnih dognanj ter ima hkrati, ob predlogu izvedljivih prototipov urbanega pohištva, ambicijo povezati svet idej z realnostjo s ciljem izboljšanja kvalitete mestnega javnega prostora.

Studio je izhajal iz ideje o diferenciaciji serijsko izdelanih objektov, ki jih predstavljajo različne skupine urbanega pohištva, ter razmišljanju o vplivu parametričnega oblikovanja na kulturni in tehnični kontekst v katerem objekti nastajajo. Delo je temeljilo na spoznavanju metod povezovalnega načrtovanja, kjer je z uporabo najnaprednejših računalniških programov mogoče povezati vrsto parametrov v virtualni prostorski objekt. Ta se udejanja v fizične objekte z upoštevanjem posebnosti situacij v katere je umeščen ob hkratnem ohranjanju določene stopnje koherentnosti med objekti, ki sestavljajo serijo. Predstavljeni projekti so nastali v tesnem sodelovanju z mestnimi službami, ki so odgovorne za urejanje javnih prostorov, v mestih Rotterdam (Nizozemska) in Wroclaw (Poljska). Možnost izvedbe serij urbanega pohištva, kot enem glavnih ciljev studia, je na drugi strani narekovalo poznavanje različnih postopkov produkcije. V večini predstavljenih projektov so bili, ob sodelovanju s proizvodnimi podjetji, prototipi razviti do mere, ko jih je mogoče realizirati ob bolj ali manj konkurenčnih stroških glede na obstoječo urbano opremo.

Sodelujoči na razstavi: Lovrenc Cvetko (Slovenija), Miha Čebulj (Slovenija), Reto Durrer (Švica), Ulrike Franzel (Nemčija), Sharon Gur-Ze'ev (Izrael), Kumiko Hayashi (Japonska), Katarzyna Korsak (Poljska), Rodrigo Loaiza (Mehika), Federico Rodriguez Rodriguez (Kostarika), Martin Sobota (Nemčija)

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
na vrh