info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
3. 1. 2006

Ljubljana med 14 evropskimi mesti s secesijsko dediščino

Dr. Breda Mihelič
V Narodnem muzeju v Ljubljani bo od 18. januarja 2006 do 18. marca 2006 na ogled mednarodna razstava evropske mreže Art nouveau z naslovom "Nova umetnost - vizije in resničnost". Mednarodna mreža Reuseau Art Nouveau Network, v kateri kot partner sodeluje tudi mesto Ljubljana, združuje 14 evropskih mest (Ålesund, Avignon, Barcelona, Reus, Terassa, Bruselj, Budimpešta, Dunaj, Glasgow, Helsinki, Ljubljana, Nancy, Varese, Riga), ki se ponašajo z bogato dediščino art nouveauja.

S finančno pomočjo EU je mreža v letih 2001-2004 pripravila veliko potujočo razstavo Art Nouveau in Progress/ Art nouveau en projet, ki bo v Ljubljani na ogled med 18. januarjem in 18. marcem 2006 pod naslovom Nova umetnost - vizije in resničnost.

Razstava predstavlja umetnostno gibanje art nouveau kot kompleksen pojav, ki je zajel Evropo ob koncu 19. stoletja in se razvil iz skupne želje po prelomu s preteklostjo, a se v različnih geografskih in kulturnih okoljih različno izrazil in si tudi nadel različna imena: Jugendstil, Modernisme, Glasgow style, Liberty, Nieuwe Kunst, secesija, École de Nancy itd. Na razstavi Ljubljana prvič predstavlja svojo secesijsko dediščino ob boku z največjimi prestolnicami art nouveauja, kot so npr. Barcelona, Bruselj, Glasgow, Dunaj itd.

Razstava ima več delov. V sklopu Panorama je predstavljena dediščina art nouveauja v posameznih partnerskih mestih mreže v zgodovinskem, družbenem, gospodarskem, kulturnem in geografskem kontekstu. Sklop Vizije predstavlja projekte, ki niso bili nikoli realizirani. Del razstave z naslovom Izgubljena dediščina prikazuje dediščino, ki je bila porušena ali uničena, v sklopu Prenovljena dediščina pa so predstavljeni tisti spomeniki art nouveauja v partnerskih mestih, ki so se do danes ohranili v originalni ali spremenjeni obliki in funkciji.

Kustosinja razstave je g. Nathalie Filser z uglednega bruseljskega inštituta CIVA (Centre international pour la ville, l’architecture et le paysage), izvirno oblikovanje razstave pa je delo studia Chris Stewart Architects iz Glasgowa.

Nosilec projekta za mesto Ljubljana je Urbanistični inštitut Republike Slovenije, ki je v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine RS in nekaterimi drugimi institucijami pripravil slovenski del projekta.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
K realizaciji projekta Art Nouveau in Progress so svojim gradivom ali drugače pripomogli Arhitekturni muzej Ljubljana, Mestni muzej Ljubljana, Narodni muzej Slovenije, Narodna galerija, Zgodovinski arhiv Ljubljana, Republiški arhiv Slovenije, RTV - kultura, Fundacija Maks Fabiani, gradivo pa so prispevali tudi Josip Sadnikar, dr. Marko Pozzetto in arh. Jurij Kobe.
Urbančeva veleblagovnica - Centromerkur; Friedrich Sigmundt, 1903. MIK - INDOK; foto: Miran Kambič.


Pismo " Iz Vesne"; Maksim Gaspari, 15.8.1903. Zbirka Josip Sadnikar.


Razstava "Art nouveau in Progress" v Terrassi (Španija)

na vrh