info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
16. 12. 2004

Utrjevanje položajev na Prešernovi

Urša Vrhunc
Pri vsej razpravljaški vehemenci okrog Kolizeja in pred njo polemiziranju o novih spomenikih v Tivoliju, je tako majhna kost, kot je nov cestni količek res obskurna. Razen morda, če ne gre za Prešernovo in ne za količek - ampak kol.

Za tiste, ki si krasote še niste ogledali na licu mesta naj povem, da je ljubljanska ulica, na kateri se odvijajo vsi protokolarni defileji državnega formata, bogatejša za novo komunalno ureditev. Jeklene cevi premera kakih 30cm, z debelino stene vsaj 2cm gledajo iz betona pribljižno 1.10 m in stojijo v gosti formaciji v raztežaju od Moderne do prvega semaforja pri Mladiki. A to je šele vrh ledene gore: temelj je pretirano širok in armiran s toliko in tako armaturo, da bi je bil vesel vsak viadukt Črni kal. Vse skupaj mora biti v izrazitem javnem interesu, saj gradnja poteka brez kakršnekoli table (s podatki o naročniku, investitorju, projektantu ali izvajalcu), izvajajo pa jo delavci neznane provenience.

Zelenica je do pred kratkim služila življenskemu prostoru drevoreda ob Prešernovi - upajmo da bo preživel - sedaj pa je njen preostanek res temeljito zavarovan pred teptanjem. Pred zablodelimi terorističnimi vozili smo varni seveda predvsem meščani - kolesarji in pešci, pa nedolžni otroci vrtca France Prešeren, da ne govorim o dragoceni vsebini Moderne galerije nespornega nacionalnega pomena - malo pa mogoče tudi Ameriško veleposlaništvo.

Da bi bila to polucija, da to ni javni interes za katerega žrtvujemo javno dobro, da to niso transparentni postopki - ne, to pa res ni mogoče. Pa tudi če je, takšne zunanje ureditve ne umakneš prav z lahkoto!

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

nobody
:-I, 17.12. 2004, 00:05

Hm, kot da bi šlo za fizično ločevanje AVTOCESTE od peš poti. Sicer pa, dirkačev in teroristov je po cestah vedno več. Nekdo gleda v prihodnost.

miha
Brez naslova, 17.12. 2004, 08:50

prekrasno. edino jersey ograja ali protitankovske ovire bi boljse sluzile namenu, ki ga je nekdo pripisal tem elementom. glede na to, da je bila ta investicija brez dvoma izredno dobro premisljena in cenovno neprimerljivo ugodna, lahko z denarjem, ki smo ga prihranili, dolocene posebej izpostavljene odseke se dodatno zavarujemo z manjsimi minskimi polji, laserji, ali vsaj bodeco zico. hudi casi so pred nami...

JD
Tole nastane, če, 17.12. 2004, 11:41

se združita mostiščarsko-količkarska tradicija ljubljanskega prostora in bushevski boj proti terorizmu......

Matevž Čelik
Brez naslova, 17.12. 2004, 12:09

očitno so to prvi znaki napovedanega "utrjevanja" odnosov z ZDA...

Nehlapec
HLAPCI, 17.12. 2004, 12:57

Obravnavana ureditev na Prešernovi cesti predstavlja uničenje daljšega segmenta ene najlepših in najreprezentančnejših ljubljanskih ulic z drevoredi, zasajenih po načrtih Kranjske stavbinske družbe ob koncu stoletja. Tako zasnovo z načrtovanimi drevoredi imata v Ljubljani le še Cankarjeva in Resljeva cesta.

Pri "zabetoniranju drevoreda" gre torej ze neskromno vandalsko početje, ki nima opravičila. Dokončne posledice bodo vidne šele pomladi, ko drevesa na tem delu ne bodo ozelenela.

Ali je v Ljubljani res vse dopustno? Komu na čast se je tako HLAPČEVSKO uklonila ljubljanska oblast? Kje so pristojne službe?


Vlado Krajcar
američani v Berlinu, 17.12. 2004, 13:26

V Berlinu, na najimenitnejši lokaciji ob Branderburških vratih, vis a vis francoske ambasade stoji prazna parcela predvidena za graditev ameriške ambasade. Američani jo nočejo zgraditi, ker jim trmasti berlinski urbanisti zapovedujejo gradbeno linijo na regulacijsko linijo (v podaljšku obstoječih stavb), trmasti američani pa se hočejo varnostno umakniti 17 m nazaj. In zato ne dobijo gradbenega dovoljenja. Kar je prisililo američane da so obstoječo (bivšo vzhodnonemško) ambasado zabarikadirali v obsegu celotnega stavbnega bloka s pripadajočimi ulicami.
Vrag si vedi kaj bo naprej, menda bodo po obsežni markentiški kampanji s katero bodo vnesli razdor med berlinske arhitekte in planerje ter prepričali javnost v pravilnost takšne zasnove, vložili pobudo za spremembo PUP-a, ki jo bo (pravočasno) zlobiran mestni svet domnevno sprejel.


Marko
Kako je kaj z dokumentacijo, 17.12. 2004, 14:24

Vprašal sem se, s kakšne vrste dokumentacijo oz. dovoljenji je investitor izvedel ta poseg. Predvidevam, da je bilo izdano gradbeno dovoljenje, saj gre za objekt, ki po svoji funkciji ni ograja, saj iz Pravilnika o vrstah zahtevnih, manj zahtevnih in enostavnih objektov, o pogojih za gradnjo enostavnih objektov brez gradbenega dovoljenja in o vrstah del, ki so v zvezi z objekti in pripadajočimi zemljišči izhaja, da je ograja enostaven objekt, če je (glej 6. in 20 člen Pravilnika) v neposredni zvezi z omejevanjem zemljišča (lastnega) proti sosednjim zemljiščem in zadevnimi odmiki. To funkcijo pa opravljajo suličaste ograje okrog veleposlaništva ZDA in ZRN ter ograja vrtca med njima, zatorej v našem primeru ne more biti govora o ograji. Kaj so potemtakem stebri?
Ker so stebri na javni površini, si lahko mislim le dvoje: (a) investitorji ZDA, ZRN, vrtec in Moderna galerija so pridobili pravico do gradnje funkcionalnega varovalnega objekta na javni površini in za to pridobili gradbeno dovoljenje (b) investitor je MOL, namen pa ni zavarovanje veleposlaništev, vrtca in MG, temveč (glej 14. 1li 15. člen Pravilnika) postavitev spominskega obeležja oz. urbane opreme (skulptura in druga prostorska inštalacija) na javni površini. Če sklenem: gre za postavitev spomenika. Naši norosti.


darko
to je ta pravo...., 17.12. 2004, 18:30

..no spoštovani arhitekti.kaj pa zdaj???zdaj se pa ne bunite,če se ne opazi iz zraka.modeli...

Tony Terrorist
Bushern Strasse, 18.12. 2004, 08:42

Mene pa zanima, kako lahko nek X investitor (država ZDA) dobi dovoljenje za poseg v uličnem prostoru, ki je vendar javni prostor? Če je to občinska zemlja, me zanima koliko so nakazali MOL-u za to intervencijo. To je res hlapčevstvo par ekselans in še ena v nizu briljantnih akcij ljubljanskega urbanizma.

Hudiča, potem se bo pa spomnila kaka Albanija, da se odstranijo vsi leseni elementi v obsegu 200 m, ker lahko pride do samovžiga...


T.T.
Bushern Str. 2, 18.12. 2004, 12:03

Kot lastnik hiše si lahko prisvojim JAVNI PROSTOR! Oziroma odrejam, kakšna naj bo ulična oprema, čeprav ni moje zemljišče. Dobro, da vem!

Sicer sem pa že videl vozila, ki so ožja od razmaka med temi stebri in takšna, ki imajo kolesa višja od teh stebrov. Hmmm, kaj pa sedaj? Pa menda ja ne mislijo, da tistih pet metrov do ambasade ne bo šlo v maloro, če se parkira enega TAM-a nafilanega s 1500 kg TNT-ja zraven teh kolov? Ljubi bog, kakšna logika! Kaj pa, če bi se odločili raje za zračni prevoz? Uhh, potem upam, da že kopljejo bunker pod Prešernovo, pardon Bushernovo.

Predlagam, da začne Republika Slovenija ob ambasadi v Washingtonu nemudoma postavljati en armiranobetonski kozolec. Nek se zna, ko je jaći!


blaz
Spomenik strahu, 18.12. 2004, 14:20

Marko,
prav imate. To je obeležje - dveh strahov: ameriškega in slovenskega. Razlika je v tem, da se Amerika boji posledic svoje politike, slovenska politika pa posledic ugovarjanja Ameriki. In kdo se boji odgovornosti do javnosti?

Saj vsi poznamo odgovor, da je to 'vzajemen' odnos, da roka roko umije. A način, kako se ob tem popolnoma brezobzirno 'trguje' z javnim prostorom, je navdušujoč. Javnost in javni prostor očitno ni več del konsenza, ampak samo še njegov manevrski prostor.


A.Ž.
Prijava, 20.12. 2004, 08:00

Dogovoriti bi se morali, kdo bo to prijavil na inspekcijske službe.

študenti arhitekture
kaplja čez rob!, 21.12. 2004, 13:19

Urednišvo naprošam naj nekaj napiše tudi o Javnem, ANONIMNEM idejnem natečaju za ureditev prostora Ljubljanice in Grubarjevega prekopa, kjer je dobitnik nagrade v dveh kategorijah ožji sodelavec člana žirije (Citiram iz Trajekta: "Gradnja opernega prizidka bo potekala na osnovi zmagovalnega natečajnega projekta iz leta 1998, ki je delo arhitektov Jurija Kobeta in Marjana Zupanca s sodelavci." !!!!!!) in kjer prvo nagrado za most lahko dobi nekdo, ki je isti most predstavil že v delavnici pred nekaj leti, ga RAZSTAVIL v Dessi in se z njim udeležil ANONIMNEGA natečaja!!!! Dragi arhitekti to presega že vse meje! Če se nekaj ne bo zgodilo v tej smeri bomo naredili halo! Vsi se trudimo narediti natečaje bolj verodostojne, delovanje žirije pa bolj transparentno, zadnje čase pa se dogaja ravno nasprotno. Oba primera sta nezaslišana, nelegitimna in zelo neetična, celo protipravna. Če odgovorni nekaj ne bodo storili, si lahko obetajo slabo publiciteto, Trajekt pa je tu zato, da na take napake opozarja in prisili stroko v korektnejše izvajanje natečajev!

Uredništvo
komentarji, 21.12. 2004, 14:23

1
Pripisovanje komentarjev, ki se ne nanašajo na vsebino prispevka je neproduktivno, še toliko bolj, če je napisano pod več različnih člankov. Opozarjamo, da takšne komentarje brišemo.
2
Prispevkov in komentarjev na Trajektu ni možno naročiti ali jih celo zahtevati od urediništva. Lahko pa jih vedno pošljete v objavo.


hit me baby one more time
ulica ZDA, 22.12. 2004, 11:20

Ce hoce kdo napast egocentricne ameriske uradnicke, jih bo; kajti: where's the will, there's the way! Mogoce bi bilo pa dobro, da se jim tocno to zgodi (ceprav sem proti nasilju). Potem bi se morda preselili v pravi bunker. Presernova bi bila spet vredna svojega imena amerisko uradnicki pa definitivno bolj na varnem kot za tole kolonado.

Filip
Študentje FA, 22.12. 2004, 14:23

Kakšno zvezo ima Ljubljanica, Grubarjev prekop ter prizidek k operi s postavitvijo kolov na Prešernovi?

Perejo pri vas, kajne...?


Anonimnež
Brez naslova, 22.12. 2004, 16:02

Kolikor vem, je pod projekt podpisan prof. Pavlin. Gradbeno dovoljenje je bilo tudi izdano. V celoti. Mislim celo, da je bilo tako, da so kole nadaljevali cez celo ulico na zeljo dovoljenje dajalca...

andrej
filipu, 22.12. 2004, 21:21

Ljubljanica, stebriči in Opera imajo eno zelo očitno stično točko. Vsi so nelegitimni. Ljubljanica je še en očitno pristranski v vrsti podobnih natečajev, stebriči še en očitno sporen poseg v prostor in prizidek Opere še en izredno vprašljiv arhitekturni koncept, kjer bi se avtor lahko izognil drevesu, če ne bi trmasto vztrajal pri svoji formi in vzel lipo v kontekst zazidave ter jo izkoristil kot pozitivno danost prostora. Mislim pa, da je Opera omenjana zgolj v kontekstu "klientelističnega" pristopa ocenjevalne žirije in opozarja na sporni imeni. Če sta sporni, bo odgovorila komisija, sicer pa tudi sam nekako soglašam s študenti, kdorkoli že so, saj so tovrstni insiderski dogovori res že naravnost smešni in očitni in bi bilo v tej smeri nujno nekaj spremeniti, da se to ne bi več ponavljalo. Konec koncev so ravno ti ljudje največji nasprotniki, mogoče samo po strokovni dolžnosti, gradnje Kolizeja po znanem postopku.

filip
andrej in študentje, 23.12. 2004, 09:59

Saj meni je jasno kaj imajo generalno gledano skupnega ti "artefakti".

Ni mi samo jasno, zakaj o tem debatiramo pod temo o kolih na Prešernovi.
Samo to... :-)


Marko
Moderator, 26.12. 2004, 00:03

Da bi ohranili status korektnega foruma bo moral moderator tele debate vseeno poseči v razne "kr neki" anonimne zgodbe...
Verjetno nas vse zanimajo informacije, ki jih ima anonimnež z dne 22.12. o projektu prof. Pavlina in izdanem gradbenem dovoljenju. Torej?


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Foto: M.Č.
na vrh