info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
7. 12. 2004

Ofis arhitekti "zelo pohvaljeni" za prenovo Mestnega muzeja

Uredništvo
Eno od letošnjih nagrad in priznanj ar+d, ki jih revija Architectural Review podeljuje mladim arhitektom z vsega sveta, bodo prejeli tudi Ofis Arhitekti. Med zelo pohvaljenimi projekti se je znašla njihova prenova Mestnega muzeja v Ljubljani.

Nagrada ar+d je ena od pomembnejših nagrad, ki so namenjene večji mednarodni uveljavitvi mladih arhitektov in oblikovalcev na začetku njihove poklicne kariere. V lanskem letu se je na razpis za nagrado prijavilo več kot 700 kandidatov iz skoraj 60 svetovnih držav. Nagrade so namenjene realiziranim delom s področja arhitekture, krajinske arhitekture in oblikovanja.

Nagrada tako mladim arhitektom predstavlja pomembno referenco pri njihovi nadalnji uveljavitvi. Veliko vlogo pri tem igra tudi žirija, v kateri sodeluje vsaj nekaj zvezdniških imen iz sveta arhitekture. Letošnje nagrajence so izbrali Mario Cucinella (MCA, Bologna), Kevin Daly (Daly Genik, Los Angeles), Ryue Nishizawa (Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa/SANAA, Tokyo), Gert Wingårdh (Wingårdh Architects, Gothenburg) in Peter Davey (urednik Architectural Review).

Projekt prenove prenove ljubljanskega Mestnega muzeja so Ofis arhitekti pridobili z zmago na javnem natečaju. Prenova je bila posebej zahteven projekt, ker je bil labirint prostorov v nekdanji Turjaški palači pravzaprav neprimeren za program muzeja. Natečajni projekt je predvideval neprekinjeno spiralo, ki bi povezovala razstavne prostore in obenem vsebovala dodatno infrastrukturo, ki jo potrebuje sodoben muzej.

Projekt žal ni bil realiziran v celoti. Spiralna povezava prostorov je bila izvedena le v spodnjem nivoju, med pritličjem in kletjo, kjer so predstavljeni med prenovo odkriti arheološki ostaniki. Kljub temu je projekt ohranil kvalitete, ki so prepričale tudi mednarodno žirijo ar+d.

Pri projektu so sodelovali arhitekti Rok Oman, Špela Videčnik, Rok Gerbec, Josip Konstantinovič, Lidija Dragišič, Marko Coloni in konstrukterji iz podjetja Elea IC.


Več:
>>ar+d 2004 / nagrajeni projekti
>>Ofis arhitekti

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh