info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
3. 12. 2004

Na razstavi v Berlinu predstavljene že prej nagrajene stavbe

Andrej Hrausky
Ob otvoritvi razstave "Gradbišče Slovenija" smo bralcem dolžni še nekaj pojasnil o izboru, predstavljenih projektih in financiranju razstave v Berlinu.

Že lani smo se obrnili na Willfrieda Wanga, nekdanjega direktorja DAM (nemškega arhitekturnega muzeja) v Franfurtu zaradi svetovanja glede nemške ciljne publike. Rezultat tega sodelovanja je bila odločitev o številu izbranih del (20-25) in o izboru na podlagi stavb in ne na podlagi birojev (predlog berlinskih organizatorjev). Selektorja sva bila dva: Miha Dešman in Andrej Hrausky. Predlagala sva osnovni izbor, ki sta ga potem potrdila Vladimir Šlapeta in Carolina Schoenemann. Lani in letos sta tudi obiskala Slovenijo in smo večino objektov tudi obiskali na licu mesta. Z Mihom sva predlagala večinoma stavbe, ki so bile nagrajene in ki so vzbudile širše zanimanje javnosti. Zanimivo je, da je druga stran odklanjala stanovanjske bloke, kot nezanimivo kategorijo. Tako so na koncu v izboru ostali le bloki v Šiški Bevka in Perovića. Izbrali smo 24 del, vendar je arhitekt Kajzelj odklonil, da bi sodeloval na razstavi skupaj z birojem Sadar Vuga. Tako smo gorski bivak (nagrada Piranesi) nazadnje umaknili.

V izbor smo skušali zajeti vse generacije in čimbolj različne tipe stavb. Stavbe smo razvrstili po času nastanka tako, da so na začetku (starejši projekti) zatopani starejši arhitekti, potem pa zmeraj mlajši avtorji z mlajšimi stavbami. Zadnja dva objekta (hiša Blejc in hiša v Krakovem) sta edina, ki nista prejela (še) nobene nagrade, vendar sta na otvoritvi vzbudila največje zanimanje obiskovalcev.

Še o financiranju: stroški so bili deljeni, vendar je Umetniška akademija iz Berlina prispevala večino stroškov. DESSA je skrbela za katalog, Nemci za postavitev razstave. Po nekaterih podatkih so zapravili cca 60.000 EUR (več kot 14 miljonov SIT).

Katalog razstave, kjer o razstavljenih projektih lahko izveste tudi kaj več, bo od prihodnjega tedna naprej na voljo v knjigarni Konzorcij na Slovenski cesti v Ljubljani. Seznam razstavljenih projektov pa si lahko pogledate na spodnji povezavi.


Več:
>>Gradbišče Slovenija / TrajekT, 24.11.2004
>>Gradbišče Slovenija / seznam projektov na razstavi

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

miha kajzelj
pojasnilo, 8.12. 2004, 10:23

Udeležbo na razstavi sem odklonil, ker se ne strinjam s prostorsko nasilno in arogantno arhitekturo biroja SVA. Vsako nasilje je v svojem bistvu nekulturno, pa naj se izvaja nad ljudmi ali pa nad prostorom. Ker selektorja razstave 'Takole pa gradimo v Sloveniji' do tega pojava nimata kritične distance, sem želel s svojo neudeležbo na razstavi izraziti upor do nasilja v arhitekturi, ki je z vsakim novim projektom SVA bolj očitno. Novi blok na robu Krakovskih vrtov je drastičen primer takšne arhitekture.
Slovenski arhitekturni kritiki bodo do pojava zvezdniške arhitekture nasploh morali zavzeti kritično stališče. Se pa selektorjema zahvaljujem, da sta mi na koncu omogočila bojkot razstave, čeprav sprva moje želje nista hotela spoštovati. Zelo kulturno.


mag. Igor Cotič
umeščanje arhitekture v prostor, 8.12. 2004, 11:18

Razumem in cenim gesto kolega Kajzelja, želel pa bi preusmeriti razmišljanja iz agresivne ali "nežne" arhitekture, ki je lahko obakrat dobra ali slaba, v razmišljanja o dobri ali slabi umeščenosti določene arhitekture v prostor.

Anonimnež
Bureke sodi naj uni na Miklošičevi, 19.12. 2004, 18:42

Postavitev bivaka v delikaten in ranljiv visokogorski habitat gamsov in encijanov karikirano receno je pa nenasilen????????

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Razstava "Baustelle Slowenien" v Akademie der Kuenste v Berlinu. (Klikni za povečavo!)


Skupinska slika po koncu okrogle mize, ki je pospremila otvoritev razstave.

na vrh