info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
3. 12. 2004

Bevk in Perovič nominirana za nagrado Prešernovega sklada

Uredništvo
Za nagrado Prešernovega sklada v letu 2005 sta nominirana tudi arhitekta Matija Bevk in Vasa Perovič. Nominirana sta za arhitekturni opus, nastal v letih 2002-2004, v katerem ima posebno mesto rezidenca veleposlanika kraljevine Nizozemske v Ljubljani.

Medtem ko sta že znana dobitnika Prešernove nagrade Irena Grafenauer in Bogdan Borčič, bo dobitnike nagrad Prešernovega sklada izbral upravni odbor Prešernovega sklada izmed nominiranih kandidatov na sejah v decembru 2004 in januarju 2005.

UO Prešernovega sklada je letos prejel kar 110 predlogov za nagrade. Nagrajence in nominirance je izbral izključno na predlog strokovnih komisij. Člani komisije za likovno umetnost so bili Alenka Domjan, Meta Gabršek Prosenc, Alenka Gregorič, Miljenko Licul, Matjaž Počivavšek, Ivo Prančič, Arne Vehovar in Maruša Zorec.

Prešernova nagrada letos znaša 4,3 milijona tolarjev, skladova nagrada pa 1,43 milijona tolarjev, torej tretjino "velike", kakor je določeno v zakonu o Prešernovem skladu.

Delo Bevka in Perovića je bilo vse od ustanovitve skupne arhitekturne pisarne uspešno in je danes že dobro poznano tudi širši javnosti. Osnovna šola v Kocevju, (s T. Glažarjem, A. Vehovarjem, N. Doddom in A. Kučan) je bila s Plečnikovo nagrado nagrajena lani, stanovanjski kompleks na Aljaževi ulici v Ljubljani pa predlani. Rezidenca veleposlanika kraljevine Nizozemske je bila leta 2003 nominirana za mednarodno arhitekturno nagrado Piranesi. Pozitivnih kritik je bila deležna tudi stanovanjska hiša Blejec v Črnučah.

Bevk in Perovič predstavljata svoje delo tudi v odmevni razstavi mladih arhitektov SIX:PACK, ki že leto dni predstavlja slovensko arhitekturo po svetu, sodelovala pa sta tudi pri ustanovitvi Zavoda za prostorsko kulturo, TrajekT.


Več:
>>Rezidenca veleposlanika... / projekt meseca DAL
>>Ministrstvo za kulturo
- Prešernove nagrade in nominacije za nagrade sklada 2005

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

abiro
pohvala, 5.12. 2004, 15:59

Kljub temu, da nam ni znano, kateri drugi odlični arhitekti so bili v konkurenci, smo prepričani, da je letošnja nominacija za arhitekturo vredna odločitve komisije in lahko upamo, da bosta kolega Bevk in Perović zasluženo nagrado tudi prejela.

miha kajzelj
pohvala 2, 8.12. 2004, 17:45

POHVALA 2

Tudi meni se zdi nominacija super, prvič zato, da je v konkurenci za nagrade Prešernovega sklada sploh kakšen arhitekt in drugič to, da so ravno BiPa prevzeli primat na področju arhitekture. Njihova zgrajena dela so zame vzorčen primer kultivirane sodobnosti, ki bo imela verjetno širok vpliv na razvoj slovenske arhitekture nasploh. In verjetno nam bodo všeč tudi še čez 40 let, ko bodo nekateri mogoče že razmišljali, da bi jih podrli in na njihovem mestu zgradili kaj novega.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Rezidenca veleposlanika kraljevine Nizozemske,
Bevk in Perovič arhitekti, 2002-2003

na vrh