info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
29. 11. 2004

Superprivate

Uredništvo
Številni fenomeni s področja urejanja prostora govorijo o nekritični zamenjavi socialističnega "superpublic" pojmovanja v "superprivate" odnose, ki se razvijajo v tranzicijskem kapitalizmu, kjer se skoraj vsaka oblika javnega prostora privatizira na različne načine. To bo tudi tema predavanja z naslovom Superprivate, ki bo v sredo, 1. decembra 2004 potekalo na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

Predavatelj Damir Blaževič iz Zagreba bo z njim tudi predstavil kolektiv za raziskavo in akcijo v arhitekturi, Platforma 9,81 iz Zagreba. Predavanje je del istoimenskega projekta - raziskave primerov privatiziranja in zasedbe prostorov skozi črno gradnjo, različne nelegalne grajene strukture, kot tudi legalne primere kapitalskega prisvajanja prostora. Platforma 9.81 je nastala leta 1990 kot študentska organizacija in se v 14 letih delovanja uveljavila kot najbolj produktivna organizacija takega tipa na prostoru bivše Jugoslavije. V sredo se bodo prvič predstavili slovenski javnosti.

Predavanje je rezultat sodelovanja med Platformo 9.81 in ljubljanskim kolektivom "aktivna cona - code.zone", ki je v oktobru na dvorišču ljubljanske fakultete za arhitekturo izvedla interdisciplinarni projekt Študentska avtonomna cona - intervencija začasnih struktur v okviru katere je na parkirišču fakultete postavila avtonomno študentsko galerijo.


Več:
>>Platforma 9.81
>>Avtonomna študentska galerija... / Trajekt, 17.10.2004

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Aleksandra Globokar
C3 na TR3, 16.12. 2004, 12:24

Predavanje na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo sem žal zamudila, sem se pa ob tej novički spomnila na projekte skupine C3 (http://www.ljudmila.org/kud_c3/).
Skupina, katere gonilo je arhitekt mag. Boštjan Bugarič, pri svojih projektih vedno izhaja iz javnega prostora ali prostora, ki je izgubil svojo osnovno namembnost in je zdaj praktično nikogaršnja last.
Njihove predstave so tako umeščene v zapuščene industrijske objekte (cinkarna v Celju, rog v Ljubljani,...) ali pa v javni prostor, ki je načelno nikogaršnji in hkrati od vseh vse dokler se ta isti prostor ne pokaže kot možnost odličnega zaslužka.
Zadnji svoj projekt Čakalnica so predstavili oktobra letos na ljubljanskem trgu TR3. Več o projektu si lahko preberet na njihovi spletni strani ali pa v novembrski številki (analogne) revije Klik: http://www.klikonline.net


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh