info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
24. 11. 2004

Gradbišče Slovenija

Andrej Hrausky
"Gradbišče Slovenija" je naslov pregledne razstave sodobne slovenske arhitekture, ki bo odprta 26. novembra 2004 v Berlinu. Pobuda za razstavo je prišla od "Akademie der Künste", ugledne ustanove s stoletno tradicijo. Ustanovljena je bila konec 18. stoletja, da bi pod svojo streho združevala umetnike. Njeni člani so bili Goethe, Schinkel, Mann, Brecht, Schönberg, Scharoun in drugi. V povojnem času se je razcepila na vzhodno in zahodno, da bi se v novi politični situaciji ponovno združila. Simbolično na Pariser Platzu (pred Brandenburškimi vrati) gradijo novo stavbo akademije po načrtih Güntherja Benischa. Omenjena akademija je v preteklih letih predstavila vrsto razstav o arhitekturi »vzhodnih« dežel. Tako so doslej pripravili naslednje razstave: 1994 Baustelle: Polen; 1995 Baustelle Moskau; 1997 Baustelle Tschechische Republik; 1999 Baustelle Ungarn in 2001 Baustelle Estland.

Razstava predstavlja slovensko arhitekturo v zadnjih letih – od samostojnosti naprej, vendar s posebnim poudarkom na zadnjih petih letih. Tako so selektorji Vladimir Šlapeta (tajnik oddelka za arhitekturo na Akademiji), Miha Dešman (predsednik Društva arhitektov Ljubljane in glavni urednik revije Arhitektov bilten) in Andrej Hrausky (direktor galerije DESSA) izbrali 23 zgrajenih objektov. Posebno mesto na razstavi bo imel uvodni del, ki bo predstavil korenine (ozadje) sodobne slovenske arhitekture. Pri tem posebno mesto zavzemata arhitekt Jože Plečnik, čigar kratko predstavitev je pripravil dr. Damjan Prelovšek (Umetnostno zgodovinski inštitut Akademije znanosti in umetnosti) in arhitekt Edvard Ravnikar, kar je pripravil dr. Aleš Vodopivec (Fakulteta za arhitekturo). Razstavo spremlja katalog v nemščini in angleščini.

Poleg otvoritve, v petek 26 novembra 2004 ob 20. uri, bo v nedeljo 28. novembra ob 11. uri še razgovor o slovenski arhitekturi, na katerem bodo sodelovali: Vladimir Šlapeta, Miha Dešman, Andrej Hrausky, Matej Vozlič, Vasa Perović in Aljoša Dekleva.

Razstava in razgovor bo v stari stavbi akademije v predelu Hansa (Hanseatenweg 10) iz leta 1960, ki je bila zgrajena po načrtih arhitekta Wernerja Düttmana.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

luka
Brez naslova, 29.11. 2004, 12:40

Nikjer ni mogoče zaslediti, katerih 23 zgrajenih objektov je to.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Razstava "Baustelle Slowenien" v Akademie der Kuenste v Berlinu. (Klikni za povečavo!)


Skupinska slika po koncu okrogle mize, ki je pospremila otvoritev razstave.

na vrh