info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
19. 11. 2004

Europan 8 - Forum mest v Ljubljani

Matevž Čelik
Okrog 200 predstavnikov evropskih mestnih uprav, stanovanjskih skladov in drugih, ki delujejo na področju organizirane stanovanjske gradnje se bo v petek 26. in soboto 27. novembra sestalo v Ljubljani na Forumu mest.

Europan je bienalni natečaj za stanovanjsko gradnjo, na katerem evropska mesta sodelujejo z arhitekti mlajše generacije pri iskanju inovativnih načrtovalskih pristopov za probleme sodobne urbanosti. V Sloveniji bo natečaj organiziran drugič. Organizacija Europan je že dobro uveljavljena, saj v njej trenutno aktivno sodeluje 19 evropskih držav, na zadnji, sedmi natečaj pa je za 69 lokacij prispelo 2000 predlogov.

Letos se prav v Sloveniji pričenjajo aktivnosti osmega kroga natečaja. Europan Slovenija, ki zaenkrat deluje pod okriljem Stanovanjskega sklada Republike Slovenije 26. in 27. novembra 2004 v dvorani hotela Union v Ljubljani organizira Forum mest. Na njem bo sodelovalo okrog 200 predstavnikov evropskih mestnih uprav, ki delujejo na področjih urbanističnega načrtovanja in stanovanjske gradnje ter strokovna telesa Europana. Namen Foruma mest je kritično ovrednotiti lokacije, ki bodo predmet natečaja Europan 8. Razprave na forumu bodo podlaga projektnim nalogam, ki bodo arhitektom na razpolago v začetku leta 2005, ko bo uradno razpisan natečaj Europan 8.

Namero za sodelovanje v Europan 8 so izrazila tudi slovenska mesta Maribor, Brežice in Ljubljana. Predstavniki teh mest bodo sodelovali tudi v razpravah na Forumu v Ljubljani, kjer bodo sicer prisotni tudi predsednik Europana Didier Rebois in člani generalnega sekretariata iz Pariza.

Namen Europana Slovenija je tudi okrepitev povezav med mesti, ustanovami in podjetji, ki se v Sloveniji ukvarjajo z organizirano gradnjo stanovanj. Forum mest predstavlja priložnost za vzpostavitev stikov z zainteresiranimi partnerji, pa tudi srečanje s strokovnjaki iz evropskih mest in vpogled v aktualna evropska vprašanja načrtovanja stanovanj. Seznanjanje z sodobnimi strategijami organizirane stanovanjske gradnje je pomembno tudi za nadaljnje aktivnosti Stanovanjskega sklada Republike Slovenije in lokalnih stanovanjskih skladov. Izkušnje, ki jih dobivamo s sodelovanjem v Europanu pa predstavljajo pomembno podlago za razvoj stanovanjskih programov in politik v Sloveniji.


Več:
>>Europan Slovenija
>>Europan Europe

Ostali prispevki na to temo:
>>Europan 7 - Forum Rezultatov... / 12.05.2004
>>Slovenski arhitektki zmagovalki Europana 7 / 09.12.2003
>>Natečajniki na Europan 7 oddali elaborate / 05.06.2003
>>Natečaj Europan 7 se bliža oddaji / 27.05.2003

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Europan 7: Zmagovalni projekt Ane Cankar in Mojce Gužič Trplan na lokaciji v Izoli.


Europan 7: Zmagovalni projekt mednarodne zasedbe arhitektov James Njoo, Hélène Deplante, Massimo Marinelli, Carlo Enzo Frugiuelle na lokaciji v Mariboru.

na vrh