info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
5. 11. 2004

Evropska nagrada slovenskim urbanistom

Miran Gajšek
V Pragi je med 20.10. in 23.10.2004 potekala Generalna skupščina Evropskega sveta urbanistov (ECTP). S skupščino je sovpadala slavnostna podelitev Pete evropske nagrade za dosežke v urbanističnem in regionalnem planiranju za leto 2004, ki je bila skupaj z razstavo na Hradčanih. Eno od letošnjih priznanj je pripadlo tudi slovenskemu projektu za severni del ljubljanske regije, avtorjev doc. dr. Mojce Šašek- Divjak (Urbanistični inštitut RS) in Evgena Čarga, u.i.d.a. (City studio d.o.o.).

Evropski svet urbanistov podeljuje nagrade vsaki dve leti kot priznanje za strategije planiranja, načrte ali razvojne dosežke, ki predstavljajo izreden doprinos h kvaliteti življenja v urbanih in podeželskih delih Evrope. Projekt "Urbanistični koncept razvoja v povezavi z javnim prometom, vzdolž primestne železnice Ljubljana - Kamnik" je dobil priznanje v kategoriji za regionalno planiranje. V obrazložitvi žirije je zapisano, da je ob navezavi na javni promet prikazano kakovostno in prepričljivo medobčinsko načrtovanje. Nove urbane cone so smiselno dodane urbani aglomeraciji. To je dober primer za strukturiranje manjših regij in dela v interdisciplinarnem timu.

Vseh prijavljenih projektov za ECTP nagrado je bilo 186. Najprej je potekal izbor na nacionalnem nivoju. Slovenska žirija, ki ji je predsedoval prof.dr.Andrej Pogačnik, je izbrala 2 projekta (od šestih) za nadaljnje ocenjevanje. Nato je potekalo ocenjevanje na mednarodnem nivoju (s strani nacionalnih žirij poslanih 26 projektov za nominacijo). Komisiji je predsedoval priznani strokovnjak, Nizozemec Max van den Berg. Podeljenih je bilo pet posebnih priznanj in štiri nagrade. Posebna priznanja so podeljena tistim najboljšim urbanističnim projektom, ki ostajajo na projektnem nivoju, torej še niso realizirani. Nagrajeni projekti pa so tisti, ki predstavljajo poleg izvirne ideje še stvarno realizacijo urbanističnih zamisli.

Nagrade so dobili projekti iz mest Amsterdam (Nizozemska), Bilbao (Španija), Leinefelde in Berlin (Nemčija), posebna priznanja pa Ljubljanska regija (Slovenija), centralna Škotska (Velika Britanija), Rotterdam (Nizozemska), Ashby Woulds in Wexford (Velika Britanija). Podelitev pomeni nov uspeh za slovenski urbanizem.

V zvezi s slovenskimi predlogi, ki sodelujejo v izboru za omenjeno nagrado, je potrebno poudariti, da je bil tudi pred dvema letoma v Parizu nagrajen projekt iz Slovenije. Posebno priznanje je takrat prejela Urbanistična zasnova mesta Maribor.

V ponedeljek 8. novembra 2004 bo v prostorih DUPPS na Karlovška 3/I, v Ljubljani tiskovna konferenca, na kateri bo podrobneje predstavljen nagrajeni projekt. V decembru 2004 je v Ljubljani predvidena razstava nominiranih projektov, ki so trenutno razstavljeni v praški palači Martinic na Hradčanih.


Več:
>>Predstavitev nagrajenega projekta

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


Avtorja doc.dr. Mojca Šašek Divjak in Evgen Čargo pred razstavljenim projektom, ki je dobil priznanje


Podelitev nagrad na Hradčanihna vrh