info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
22. 10. 2004

Ljubljana s ceste

Uredništvo
V informativnem centru Moderne galerije v Ljubljani bo 28.10.2004 ob 20.00 uri potekala okrogla miza z naslovom Ljubljana s ceste. Okrogla miza je del projekta Ljubljana s ceste umetnikov Tanje Lažetić in Dejana Habichta ter arhitekta Blaža Križnika. Ljubljana s ceste je delo v nastajanju, ki raziskuje položaj in kulturno vlogo ceste, tokrat Ljubljanskega avtocestnega obroča, v mestu in družbi. Na okrogli mizi se bodo pogovarjali novinar in pisatelj Jože Hudeček, sociolog Drago Kos, arhitekt Blaž Križnik ter urbanist Ivan Stanič.

Ljubljanski avtocestni obroč, nekoč načrtovan in grajen na mestnem robu, je hitra rast predmestnih naselij postavila v samo geografsko središče nastajajoče mestne regije. Obroč,na katerem preživimo vse več časa, zato oblikuje podobo Ljubljane in pogled nanjo, avtomobil pa je hkrati postal vzrok propadanja nekaterih delov mesta, kot tudi gonilo nastanka in razvoja novih. Vendar z okroglo mizo Ljubljana s ceste avtorji ne želijo promovirati avtomobilnosti in cest, temveč želijo na kritičen način spregovoriti o njuni vlogi v današnji družbi in mestu ter njunem pomenu v vsakdanjem življenju posameznika. Pri tem avtomobilnost in ceste prepoznavajo kot neločljiv del mesta, kot del kulture mesta, ki kulturne razlike v mestu ne le ustvarja, ampak jih tudi odkriva. Avtomobilnost in ceste niso zanimive same na sebi niti kot alternativa tradicionalnemu mestu. Za projekt Ljubljana s ceste se zdi ključno razumevanje demokratične vloge avtomobilnosti in cest pri ustvarjanju pogojev za sočasnost prostorskih in kulturnih identitet, za različne interpretacije »lokalnega« in za emancipacijo »skupnega« v mestu.

Na okrogli mizi bo predstavljena interpretacija Ljubljane ob avtocestnem obroču, Dejana Habichta in dokumentacija video festivala Avtokino Barje, Tanje Lažetić. Prav z organizacijo pollegalnega video festivala, ki se je odvil 4. Oktobra 2004 na avtocestnem počivališču Barje, so avtorji izpostavili dilemo, kako razumeti kulturne vsebine v prostoru, ki večinoma ni prepoznan kot formalni del mesta in javnega prostora? Blaž Križnik pa bo, v pogovoru s sodelujočimi strokovnjaki, omenjene umetniške projekte poskušal postaviti v širši okvir razumevanja vloge ceste v mestu. Kako vsakodnevno doživljamo Ljubljano s ceste in kako cesto v Ljubljani? Kaj nam intimno prostor ceste pomeni? Postajajo kraji čiste mobilnosti del mreže javnih in skupnih mestnih prostorov? Kakšne so posledice razumevanja avtomobilnosti ne le kot tehničnega, ampak predvsem kot kulturnega vprašanja?


Več:
>>Avtokino Barje

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

tana
za vse?, 22.10. 2004, 09:55

ali je okrogla miza odprta za sirso javnost?

blaz
seveda!, 25.10. 2004, 20:38

okrogla miza je odprta za sirso javnost.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.na vrh