info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
17. 10. 2004

Avtonomna Študentska Galerija na dvorišču Arhitekture

Codezone
Skupina Codezone predstavlja interdisciplinarni projekt Študentska avtonomna cona - intervencija začasnih struktur pred Fakulteto za arhitekturo. Iz torka na sredo ponoči smo študentje na parkirišču Fakultete za arhitekture postavili Avtonomno Študentsko Galerijo - interdisciplinarno študijo intervencije v degradiranem urbanem prostoru.

Skozi to akcijo skušamo osvetliti, v kako neznosni situaciji je študentska aktivnost ne le znotraj posameznih fakultet, temveč tudi znotraj celotne univerze. Soočeni s to situacijo izbiramo pot konstruktivne demonstracije in postavljamo mobilni paviljon na parkirišču fakultete za arhitekturo z namenon, da do nadaljnega in neodvisno od slehernih institucij služi študentski umetniški, politični in teoretski produkciji.

Projekt hkrati posega na širšo raven, saj premišljuje kvaliteto javnega prostora v središču mesta. Sama postavitev paviljona je namreč plod predhodnih analiz degradiranih javnih con. Te so nedeljiv del urbanega okolja, v katerih se, kot nas napeljujejo izsledki analize, na skrajno alarmanten način kaže fenomen privatiziranja javnega prostora, ki je hkrati njegova degradacija. Ekspliciten primer tega procesa je javni prostor okoli fakultete za arhitekturo, ki je degradiran v parkirišče z omejeno dostopnostjo, torej privatiziran. S postavitvijo galerije na privatni parkirni prostor - z okupacijo torej - transformiramo privatno v javno. S tem opozarjamo na probleme, a ne ponujamo odgovorov, temveč postavljamo vprašanja.

Zanima nad odnos med javnim prostorom in posameznikom. Analiziramo začasne strukture, samograditeljstvo in cone. Beležimo in preučujemo reakcije na novo situacijo. Spodbujamo študentske aktivnosti zunaj institucionalnih omejitev.

Dogodek otvarjamo s samo gradnjo in postavitvijo galerije, v kateri bodo (spočetka) razstavljeni rezultati izhodiščnega projekta, v okviru katerega smo analizirali začasne strukture in degradirane cone v mestu. Sledeč konceptu odprte galerije, se bo program avtonomne študentske galerije po otvoritvi ustvarjal in razvijal na mestu samem v procesu odprte debate in refleksije. Prostor avtonomne študenstke galerije je oblikovan tako, da ga je moč uporabiti na mnogo načinov: lahko se uporablja kot razstavišče, predavalnica, projekcijsko platno ali kolesarnica; odvisno od interesa študentov. Projekt se bo nadaljeval in spreminjal (pa tudi končal) glede na vsakokratne ideje udeležencev, odvisno od domišljije delovanja željnih. Javni prostor je prostor celotne družbe in čas je, da ga kot takšnega začnemo tudi uporabljati. Vabimo vas, da s svojim delovanjem in domišljijo soustvarite avtonomno cono na Zoisovi 12, Ljubljana.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

andrej erjavec
odlično, 18.10. 2004, 11:41

novica o projektu me je res prijetno presenetila, torej je v študentih še revolucionarni duh, dobro je tudi da ste interveniralii na lastnem dvorišču, soočenje in konflikt med parkirišči in galerijo je prava praktična prostorska in socialna raziskava, čim več v medije

tina gregorič
končno, 22.10. 2004, 12:15

res dobra akcija!
čestitke za zamisel in realizacijo.
upam, da bo ta fizična intervencija spodbudila tudi nove.
mesto jih potrebuje, saj besede in načrti nikoli niso dovolj.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh