info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
15. 10. 2004

Miklavc "Oblikovalec leta", Maechtigu "Interier leta 2004"

Uredništvo
| Ljubljana, 15. oktober 2004 | Z otvoritvijo v hotelu Mons se je danes pričel Mesec oblikovanja. Do 15. novembra se bodo vrstili družabno-oblikovalski dogodki, pri katerih bodo v ospredje postavljeni proizvajalci oblikovanih izdelkov. Na otvoritvi so podelili tudi priznanja.

Priznanje Interier leta 2004 je žirija podelila interierju za arhitekturno pisarno na Župančičevi ulici v Ljubljani, ki jo je zase zasnoval Tomaž Maechtig. Za nagrado so se potegovali še butik arhitektov Monochrome, interier za lekarno, ki so ga zasnovali Gašper Demšar, Maja Tasič Demšar in Lidija Dragišič, interier za stanovanje v Mostecu, ki ga je zasnoval KA Studio, restavracija Aksl studija ter zlatarna, ki jo je prav tako zasnoval KA Studio. Žirija je ugotovila, da gre pri projektu za Narodno gledališče v Beogradu arhitekta Zorana Radojčiča za izjemno dodelano zasnovo interierjev, ki po kompleksnosti projekta presega vse ostale prijavljene, zato se je odločila le-temu podeliti posebno nagrado izven konkurence. Priznanje Interier leta 2004 je namenjeno tako oblikovalcu, kot naročniku in izvajalcu, ki so s svojim plodnim sodelovanjem naredili premik na področju oblikovanja notranjosti.

Naziv Oblikovalec leta 2004 žirija podeljuje ustvarjalcu, ki s svojim celostnim in inovativnim pristopom v procesu oblikovanja izkazuje napredek in sodoben pogled na stroko. Letos ta naslov pripada Juretu Miklavcu za njegov vidni prispevek k razvoju oblikovanja pri podjetju Alpina. Žirijo je še posebej prepičala skupina čevljev za tek na smučeh ter inovativen otroški smučarski čevelj Be3. V konkurenci za nagrado so sodelovali še Ernest Bevc, Asobi, Igor Rosa, Tea in Edo Vidovič ter Brane Jurca.

Za Zgodbo o uspehu pa je žirija proglasila podjetje Intra, ki že več let sistematično vlaga v oblikovanje in uspešno sodeluje z več oblikovalci.

Žirijo, ki je podelila nagrade so sestavljali Dan Lenard, Andrej Bajuk (TEM Čatež), prof. Janez Smerdelj, Zoran Thaler, Jožica Brodarič, Bojan Klančar, Maja Kržišnik, Urša Jazbinšek in Mika Cimolini. Mesec Oblikovanja že drugič organizira Zavod BIG z Revijo Hiše v sodelovanju z IDCO pri Gospodarski zbornici Slovenije. Namenjen je podjetjem z oblikovalsko strategijo ter oblikovalcem s podjetniško vizijo. Cilj dogodka je vzpostaviti komunikacijo med oblikovalci in gospodarstvom ter nagraditi tista podjetja in posameznike, ki so naredili premik na oblikovalskem področju.


Več:
>>Mesec oblikovanja 02.04

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Jure Miklavc, Alpina: "Pri načrtovanju čevlja je bil poseben poudarek namenjen preprostosti uporabe. Športna oprema naj ne bo ovira s kompliciranimi nastavitvami, omogoča naj nemoteno uživanje v naravi."


Tomaž Maechtig, MVA: "Oblikovanje lastnega biroja je za arhitekta zelo občutljivo dejanje; razkriva namreč intimno predstavo o lepem, stimulativnem ter zmogljivem delovnem okolju, hkrati pa mora služiti kot nekakšen javen "showroom" bodočim naročnikom."

na vrh