info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
13. 10. 2004

Pol stoletja zgodbe o stolu

Uredništvo
Preteklo je pol stoletja od pričetka masovne proizvodnje stola Rex. Petdesetletnica je povod za razstavo, katere otvoritev bo 26. oktobra 2004 ob 20.00 uri v Moderni galeriji v Ljubljani. Do danes so izdelali več kot 2 milijona stolov. Stol Rex, ki ga je oblikoval Niko Kralj leta 1952, je vključen v kolekcijo Muzeja sodobne umetnosti v New Yorku (MOMA). Niko Kralj je avtor 118 patentov, med drugim tudi za dvojno krivljenje vezanega lesa, ki ga je zasnoval za stol Rex. To je v grobem pol stoletja zgodbe o stolu, ki predstavlja ikono slovenskega industrijskega oblikovanja.

Z razstavo in katalogom, ki bo izšel ob tej priložnosti, želimo prepoznati in kontekstualizrati v prostoru in času oblikovalski nazor prof. Kralja, ki si je prizadeval dobro oblikovanje narediti cenovno dostopno tudi za tiste, ki si sicer dizajna ne morejo privoščiti. Ideja za dvojno krivljeno vezano ploščo se je Kralju rodila iz problema, kako doseči oblikovno in ergonomsko zadovoljiv izdelek iz manj kvalitetnega lesa. Šlo je najprej za funkcionalno in ekonomsko vprašanje, ki pa izvira tudi iz estetskih vrednot Kralja kot arhitekta mehkih in krivljenih geometrij. Avtorji razstave, Elastik, so razstavo zato zasnovali na treh stališčih: Najprej, stol kot proces, ki prikazuje časovni razvoj stola kot serijsko proizvedenega izdelka, ki se razvijal na osnovi ergonomskih, funkcionalnih in ekonomskih zakonitosti izdelave. Potem stol kot subjekt, kot prilagajanje različnim uporabam in uporabnikom stola. In nazadnje stol skozi fenomen materiala in tehnologije. Pri razvoju stola Rex opazimo dve ravni razvoja: stol kot objekt, ki se razvija po ergonomično-ekonomskih parametrih, ter stol kot subjekt, ki se razvija z uporabo. Prvo linijo razvoja lahko enačimo z darvinizmom, ki bazira na nezavedni evoluciji in funkciji, ter drugo z Lamarckovo teorijo razvoja zaradi želje.

Razstava prinaša večino ohranjenih inačic stola od nesklopljivega Rexa 120 do zložljivega fotelja Rex 5654, brez katerega si ne moremo predstavljati kabinetov fakultet, predavalnic javnih ustanov in stanovanj intelektualcev. Ni spomina na otroški vrtec brez značilno narebranega ležalnika iz programa Rex. Izumrle razvojne faze smo vizualno rekonstruirali. Poseben segment razstave predstavljajo ljudje, uporabniki, ki so nam eksponate posodili. Posneli smo jih v vsakdanjih situacijah.

Stol Rex, ki se je zelo dobro prodajal celih 35 let, te dni dobiva novo prihodnost in nove oblikovalske spremembe s proizvodnjo, ki jo leta 2004 pričenja podjetje Impakta, kot moralni naslednik propadlega Stola. Razlika v pristopu je očitna. Ne gre le za željo ustvariti popolno kopijo, temveč obuditi Kraljev oblikovalski dinamizem ter ga narediti tržno uspešnega in ga postaviti med klasike Eamsa, Aalta in Jacobsena. Naloga ni tako preprosta. Stol je bilo treba prilagoditi trenutnim proizvodnim orodjem in materialom, brezovemu furnirju, ter ponovno izdelati vrsto prototipov, da bi dosegli idealno obliko. Kot da bi ves proces razvoja stola postavili v časovni stroj.

Avtor razstave o Rexu je Elastik. Razstava poteka v produkciji Zavoda za prostorsko kulturo TrajekT. Omogočili so jo: Impakta, d. d., Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo in raziskovalno dejavnost. Razstava bo na ogled do 28. novembra.


Več:
>>Elastik
>>Moderna Galerija
>>Niko Kralj

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

ugu
Bravo, 26.10. 2004, 23:08

Mislim, da brez Crta ne bi slo.

neja
..., 11.3. 2006, 12:25

cestitke za razstavo, ki je zal nisem videla, ter za katalog, kjer je na sreco vse dokumentirano.. se ga se da dobit? delam namrec seminarsko o Niku Kralju in rabim podatke, recimo o njegovih patentih, o drugih design-ih..hvala

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
"Moj oblikovalski nazor pri vseh mojih izdelkih je bil iskanje res dobre oblike izdelka, ki bi bil dostopen potrošnikom s skromnimi dohodki. Vsi moji izdelki nosijo to socialno vrednost." pravi Niko Kralj v pogovoru, ki je nastal ob razstavi.
na vrh