info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
6. 10. 2004

Arhitektura pod nizozemsko taktirko EU

Uredništvo
Nizozemsko že dolgo poznamo kot največjo izvoznico prostorsko načrtovalskega in arhitekturnega know-howa. Tako se tudi v okviru predsedovanja EU ta država še posebej posveča urejanju prostora in arhitekturi. V sodelovanju Evropskega foruma za arhitekturno politiko iz Bruslja, Berlage Instituta, nizozemskih ministrstev za kulturo, za bivanje, prostorsko načrtovanje in okolje, Nizozemskega arhitekturnega inštituta in Mladih evropskih arhitektov v tem času organizirajo kar nekaj konferenc. Na konferenco Encounter in exchange ter Young European Architects so bili posebej povabljeni predstavniki iz Slovenije.

Teme, ki jim nizozemsko predsedstvo v okviru teh srečanj namenja še poseben pomen so: kultura in skrb za kvaliteto v arhitekturi in prostorskem urejanju, podpora pri vzpostavitvi mreže in kvalitetne arhitekturne politike, izmenjava idej in izkusenj s 'kulturnim načrtovanjem', integriranjem kulturnih argumentov ter ambicij v zakonodajo, načrtovanje in izvajanje prostorskih načrtov. Velika pozornost pri tem velja predvsem novim članicam EU in za njih pomembnim nalogam ter vprašanjem. Ta vprašanja se nanašajo na metode za kvalitetno vodenje načrtovanja, oblikovanje in izvedbo v javnem in zasebnem prostoru. Udeleženci bodo imeli tudi možnost predstavitve organizacij, za katere delajo (publikacij, posterjev itd.).

Med 24. in 26. oktobrom Evropski forum za arhitekturno politiko iz Bruslja organizira delovno konferenco z naslovom Encounter in exchange na katerega je bila povabljena tudi ZAPS. Srečanje je posvečeno vseevropskemu sodelovanju med vladami, institucijami in arhitekturnimi organizacijami s skupnim ciljem dvigniti kvaliteto arhitekture in vspostaviti uspešne arhitekturne politike po vsej Evropi. Države Evropske unije že nekaj casa uspešno sodelujejo pri oblikovanju tovrstne politike v svojih državah, ob širitvi unije pa je k sodelovanju povabljenih tudi deset novih članic. ZAPS bo na konferenco poslala člana upravnega odbora Deana Laha.

V povezavi s to konferenco pa bo med 21. in 25. okrtobrom potekal tudi seminar na temo mladih arhitekturnih praks v Evropi. Seminar organizira mreža Young European Architects. Trajekt je organizacijskemu odboru YEA posredoval okrog dvajset imen mladih slovenskih arhitektov, organizatorji pa so se odločili, da na seminar povabijo Sadar&Vuga arhitekte, Ofis arhitekte in Elastik. Na zaključno okroglo mizo, kjer bo trideset predstavnikov razpravljalo o trenutnem položaju mladih arhitektov v Evropi je bil povabljen Matevž Čelik. Okroglo mizo bosta moderirala Shane O'Toole in Bart Lootsma. V tem času bo na Nizozemskem arhitekturnem inštitutu na ogled tudi razstava Collage Europa, kjer se bo Slovenija predstavila z razstavo 6IX:PACK.


Več:
>>EU2004.NL
>>NAi
>>Young European Architects
>>European Forum for Architectural Policies

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.na vrh