info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 10. 2004

Stoletnica rojstva Marjana Mušiča - fotodelavnica v spomin

Uredništvo
Društvo arhitektov Dolenjske in Bele krajine organizira sodelovanju z Mestno občino Novo mesto, LokalPatriotom, Dolenjskim muzejem ter Javnim zavodom RS za varstvo kulturne dediščine Novo mesto to soboto, 2. oktobra 2004 fotodelavnico ob 100-letnici rojstva in 20-letnici smrti prof. Marjana Mušiča.

Delavnica je odprtega tipa s petimi vabljenimi uveljavljenimi fotografi: Dejan Habicht, Miran Kambič, Borut Peterlin, Bojan Radovič, Bogdan Zupan. Dogodek bodo spremljala predavanja v veliki sejni dvorani Hiše društev na Rozmanovi 10. Predavali bodo dr. Stane Bernik (arhitekturna fotografija), Jovo Grobovšek u.d.i.a. (arhitektura Marjana Mušiča), Dejan Habicht (upodabljanje arhitekture)

Marjan Mušič (1904 - 1984) je bil arhitekt, konservator, publicist, član SAZU in prejemnik Prešernove nagrade, pa tudi svetovljan in učitelj mladih generacij, stilist slovenskega jezika, razgledan in izbrušen pisec knjig, bard dolenjske pokrajine in varuh slovenskega arhitekturnega in krajinskega izročila. Novomeščan, ki je s konservatorskimi raziskavami zaznal in ohranil pretekla arhitekturna in urbanistična izročila, z arhitektonskimi ureditvami pa oblikoval glavne poteze zgodovinskega središča Novega mesta.

Delavnica se bo pričela z zbiranjem prijav med 9.00 do 9.30, ob 10.00 sledijo predavanja in razprava ob 14.00 pa skupinski ogled obravnavane arhitekture.

Prijave in pravila
Udeleženci fotodelavnice se brezplačno prijavijo na elektronski naslov dare.petel@siol.net do vključno 1. oktobra 2004. Delavnica je odprta za vse ljubitelje fotografije in arhitekture. Fotografije morajo biti neposredno vezane na arhitekturo prof. Marjana Mušiča. Tematsko je natečaj razdeljen na kategorije: arhitektura (fotografije arhitekture) ter ljudje in njihov sedanji odnos do arhitekture Marjana Mušiča (obvezno posneto na kraju arhitekture Marjana Mušiča). Analogne in digitalne manipulacije so dovoljene, če to zahteva avtorjev koncept. Vsak udeleženec lahko pošlje do tri fotografije in vsaj ena fotografija bo razstavljena. Avtor fotografije zadrži moralne in materialne avtorske pravice, a z udeležbo na natečaju dovoli organizatorjem, da lahko fotografije koristijo v promocijo natečaja. V primeru naknadne promocije Mušičeve arhitekture, se organizator dodatno dogovarja z avtorjem.

Pošiljanje fotografij
Fotografije so lahko na zgoščenki v digitalnem zapisu, v obliki diapozitiva ali pa fotografije. Fotografije v digitalnem zapisu morajo biti posnete ali skenirane z maximalno resolucijo fotoaparata ali skenerja, shranjene v TIFF ali JPEG formatu z maximalno kvaliteto. V obdelavi se ne sme uporabljati filtrov sharpen in unsharp mask, CD mora biti označen z imenom, priimkom, telefonom in elektronskim naslovom avtorja. Diapozitive je potrebno poslati v okvirčkih brez stekel v primernih zaščitnih ovojnicah. Razvite fotografije morajo biti velikosti najmanj 15x21 cm ali večje. Za vsako fotografijo v katerikoli obliki je potrebno navesti ali spada v kategorijo arhitektura ali ljudje. Fotografije in diapozitive se lahko po razstavi prevzame pri organizatorju, DAD.

Fotografije je potrebno poslati do 18.oktobra na naslov: Društvo arhitektov Dolenjske in Bele krajine (za fotodelavnico), Rozmanova ulica 10, 8000 Novo mesto. Otvoritev razstave bo v četrtek, 28.10.04 ob 19. uri na pomolu ob Ljubljanskih vratih.

Več:
>>Društvo arhitektov Dolenjske

Kontaktne osebe:
Dare Homan
dare.petel@siol.net
tel. 031/ 773 544

Borut Peterlin
borut@borutpeterlin.com
tel. 041/ 581 626

Katarina Žunič
katarina.zunic@lokalpatriot.si
tel. 031/ 35 45 35

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Foto: Marjan Zupanc
na vrh